FK Pardubice
U-14

Filip Klouček: Nejdůležitější pro zdraví hráčů je správné nastavení tréninkového procesu

Další nedílnou součástí naší Regionální fotbalové akademie je kondiční trenér Filip Klouček, který nám v rozhovoru přiblížil nejen obsah jeho práce, ale také nám zhodnotil průběh letní přípravy týmů U14 a U15.

Filipe, zastáváte v klubu a regionální akademii pozici kondičního trenéra. Dokázal byste nám svou práci přiblížit?

Náplň kondičního trenéra v RFA je pestrá, zajímavá a velice obsáhlá. Jedna z věcí na, kterou se zaměřuji je nespecifická část tréninku. To znamená, že mám na starost pohybový rozvoj hráče – techniku běhu, rychlostní schopnosti, změny směru, agilitu, kondiční stránku a silový trénink. Dále dohlížím na GPS monitoring, který slouží jako kontrolní mechanismus pro náš tréninkový proces.

Kondiční trenér také zodpovídá za zdravotní stav hráče, proto jsem tu nápomocen i z hlediska fyzia. Důležitá je také komunikace s hlavními trenéry, se kterými plánuji tréninkový obsah. Když spolu tyto osoby nespolupracují, tréninkový proces není tak efektivní.

Jak hodnotíte letní přípravu a začátek podzimní soutěže?

Myslím si, že letní příprava proběhla na výbornou, a to včetně vstupu do podzimní části sezony. V přípravě jsme zvolili cestu kontinuálního nárůstu. První týden byl čistě adaptační. Eliminovali jsme rizikové faktory, jako je například střelba, ostré změny směru a rychlostní rozvoj. Druhý týden probíhalo soustředění, které bylo o něco objemovější.

Následující týdny jsme postupně začali přidávat na intenzitě, náročnosti a drželi se připravených mikrocyklů. Většina tréninků proběhla dle plánovaných kondičních parametrů a celá letní příprava se obešla bez jediného zraněného hráče! To vnímám jako velice dobrý výsledek našeho realizačního týmu.

Do RFA jste přišel minulou sezónu, co se podle vás nejvíce posouvá kupředu?

Dvě sezóny jsou velmi krátké časové období pro nějaké hodnocení. Ale největší posun jsem zaznamenal asi v optimalizaci a přípravě týdenních mikrocyklů u obou našich věkových kategorií. Máme jasně stanovené dny, které jsou rozvojové a dny, které přechází do cíleného poklesu. Snažíme se vytvářet tréninkový proces tak, aby obsahoval veškeré prvky, které hráč potřebuje pro svůj rozvoj.

Vše je důležité systematicky poskládat z hlediska fyziologie do jednoho tréninkového týdne. Velký podíl na tomto zlepšení má můj kolega a trenér Filip Duroň.

Kromě každodenní činnosti s hráči, máte na starost i jejich vzdělávání. Chytáte v této oblasti pro kluky nějaký speciální program?

Dbáme na dostatečnou informovanost v oblasti zdravého životního stylu nebo suplementace. Také hráče důkladně seznamujeme se zaměřením jednotlivých tréninků, aby věděli, proč jednotlivá cvičení a cviky provádí. K tomu nám pomáhají prezentace nebo video rozbory. V nejbližší době plánujeme natáčet edukační videa, která budou zaměřená na kompenzační a pohybovou složku. V rámci podzimní části bych všem hráčům RFA rád udělal i detailní rozbor mechaniky běhu a sprintu.

Úzce spolupracujete také s fyzio sekcí. Jak si spolupráci pochvalujete?

Fyzio a kondice jdou ruku v ruce. Je skvělé, že Lucka Flégrová má velmi dobré zkušenosti s fotbalem a ví, jak to v tomto sportu chodí. Vyhovuje mi, že mladým hráčům dokáže jasně a výstižně popsat problém, který mají a řeší to s nimi cestou, která je mi velmi blízká. Jelikož jsme od začátku letní přípravy neměli žádná vážná zranění, pouze kontuze (koňar), Lucka zasahovala převážně v rámci prevence zranění v kompenzačním cvičení.

V čem byste se ještě rádi jako RFA posunuly?

Myslím si, že bychom měli zapracovat ještě více na individuálním rozvoji jednotlivých hráčů. Zlepšit jejich nedostatky například formou skupinových nebo individuálních tréninků. Dále bychom chtěli více pracovat s biologickým věkem v rámci zátěžových her a klidně v nich propojit věkové kategorie (U14, U15).


Autor článku: Petr Hemerka

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek