FK Pardubice
U-9

Vracíme se k tradicím, připravujeme mládežnický Memoriál Bogase Říhy!

FK Pardubický klub si váží tradic a historie pardubického fotbalu a i z toho důvodu zažije areál Pod Vinicí v červnu 2024 návrat tradičního turnaje s názvem Memoriál Bogase Říhy. Ten měl premiéru v roce 1995, kdy ho organizovala Tesla Pardubice. Nyní připravujeme již 16. ročník turnaje, na jehož historii navážeme po dvanáctileté odmlce!

Turnaj se bude konat v sobotu 15. června 2024 v areálu Pod Vinicí pro přípravkovou kategorii U9, tedy kluky narozené v roce 2015. Turnaj navazuje na předešlé ročníky, kdy poslední z nich se konal v roce 2012, vítězem posledního ročníku byl domácí tým FK Pardubice. Turnaj vznikl v roce 1995 a zasloužil se o něj Ladislav Slezák a s jeho svolením se k této akci vracíme.

Přípravy na turnaj jsou již v plném proudu a jak se nechal slyšet sekretář našeho klubu Lukáš Ouředník, všichni v klubu se na turnaj těší: Nápad na obnovu turnaje vzešel na předsezonní poradě a všichni jsme věděli, že to určitě uskutečnit chceme. Pořádání turnaje s takovou tradicí s sebou nese spoustu práce a příprav, ale každý se hned chopil své agendy a již teď v říjnu máme potvrzenou účast zvučných týmů. Byl to náš záměr, aby se turnaje zúčastnily primárně týmy ligových klubů."

Na turnaji bude celkem 16 mužstev a některé z nich nám prozradil jeden z organizátorů turnaje a zároveň sekretář přípravkových kategorií Petr Hemerka. Z oslovených týmů nám zatím účast potvrdili například pražská Slavia, Mladá Boleslav nebo třeba Bohemians Praha. Víme, že i v těchto nižších kategoriích mají kluby vyřešený zápasový či turnajový harmonogram hodně dopředu, a proto jsme s oslovením týmů začali již v průběhu září."

S jedním z potvrzených týmů je dokonce Bogas Říha spojen: Kariéra Bogase Řihy byla spjata kromě Pardubic právě s pražskou Slavií, i proto je skvělé, že se nám jejich účast povedlo zajistit," dodal sekretář klubu Lukáš Ouředník.


Kdo byl Bohumil "Bogas" Říha?

Bohumil Říha se narodil ve válečném roce 1916 v Pardubicích a od mládí se upnul k fotbalu. Začínal v později zaniklém SK Pardubický Team, v roce 1935 přestoupil do AFK Pardubice. Což byl klub, který působil na dnešním stadionu na Vinici a později se přejmenoval na Teslu Pardubice.

Říha bojoval v černobílém dresu AFK sedm let, než si v roce 1941 jeho kvalit všiml ligový Prostějov. Této nabídce odolal, ale když o rok později přišla pražská Slavii, kývl a do slavného klubu přestoupil. V sešívaném dresu bojoval do roku 1948, v 1. lize odehrál 101 utkání a třikrát vyhrál po boku slavného Josefa Bicana ligový titul. Po válce stihl dvakrát nastoupit za B-tým československé reprezentace.

Během svého působení ve Slavii stále bydlel v Pardubicích a do Prahy dojížděl. A už tehdy, na vrcholu své kariéry, se věnoval práci s mládeží. Když se ve 32 letech vrátil do Pardubic z úspěšného angažmá ve Slavii, znovu hájil na Vinici pardubické barvy.

Po skončení trenérské kariéry působil ve vedení klubu a založil zde komisi mládeže. Na Vinici chodil na fotbal až do pozdního věku, traduje se, že byl velmi přísným správcem klubového majetku. Pan Bohumil Říha opustil svět v roce 1992 a místo jeho posledního odpočinku je na hřbitově v Pardubičkách.


Autor článku: Redakce

Sdílet článek