FK Pardubice
U-18

Miroslav Štichauer: Hráči každý týden prokazují oprávněnost oblékat pardubický dres

Hlavní trenér kategorie U18 Miroslav Štichauer se s námi podělil o své pocity ze začátku sezóny a také se ještě jednou vrátil k úspěchu kategorie U15 na Kouba Cupu, kde působil jako hlavní trenér.

Prvních patnáct kol je za vámi, jak jste spokojen s dosavadním průběhem sezóny? Vydařila se letní příprava dle vašich představ?

Pokud oddělím výsledkovou část od herní, mohu konstatovat, že jsme s trenéry s dosavadním průběhem sezóny a naším herním projevem v utkáních velmi spokojeni. Kluci každý týden, někdy i dvakrát v týdnu, prokazují svými dobrými výkony oprávněnost nastupovat v pardubickém dresu. Stále ale musíme pracovat na vylepšení finální fáze, abychom se i výsledkově posunuli do vyšších pater tabulky. V letní přípravě jsme budovali konkurenceschopný tým a připravovali kluky na náročnou soutěž, jakou je Česká liga dorostu, kdy se střetáváme ve většině případů s o rok staršími protihráči a jednodušším stylem fotbalu založeným na důsledném bránění a čekáním na chyby.

Jaký zápas zatím považujete za nejvíce povedený a který se vám naopak povedl nejméně?

Asi to byl zápas se Slavií Praha, kdy jsme zejména v prvním poločase soupeře přehrávali a vypracovali si i několik příležitostí ke vstřelení více než dvou branek. Nejméně povedený byl náš poslední zápas s Kladnem. Neseděl nám způsob hry soupeře, nedokázali jsme se dostat do dobrého tempa a ve finální fázi jsme si nevypracovali moc střeleckých příležitostí.

Na čem aktuálně s kádrem pracujete, je nějaká herní činnost na kterou jste zaměřeni nejvíce?

V tréninkovém procesu se zaměřujeme na kvalitu všech herních činností pod časoprostorovým tlakem. Právě jejich kvalita rozhoduje utkání a je to jediná možnost, jak soupeře přehrát v hlubším obranném bloku. Různá rozestavení a herní systémy kluci chápou velmi rychle a dokáží s tím pracovat, ale pokud nezvládnou správně a včas přesně přihrát, převzít míč, vystřelit, uvolňovat se, kvalitně bránit, tak je těžké se prosadit proti přehuštěné obraně. Dále pracujeme na rozvoji pohybových schopností s důrazem na rychlost a sílu, které jsou v moderním fotbalu stále více rozhodující.

V dalším zápase vyzvete doma Táborsko, poté jedete do Jablonce, co od zápasů očekáváte?

V obou zápasech očekávám naši kvalitní hru plnou pohybu, zdravé agresivity a vyváženosti v obranné i útočné fázi hry. Budeme se i nadále snažit předvádět kvalitní kombinační hrou se správným rozhodováním v různých herních situacích a gólově se prosadit.

Kromě vaši kategorie, jste byl jako hlavní trenér u velkého úspěchu - historické vítězství v Kouba Cupu kategorie U15, kde byla převážná část hráčů také z Pardubic. Jak tento úspěch vnímáte?

Turnaj Kouba Cup je vlastně vyvrcholením dlouhodobé práce kluků od jejich fotbalových začátků, přes okresní výběry až do krajského výběru, kde na finálovém turnaji reprezentují svůj kraj. Zde se střetnou nejlepší žákovští reprezentanti jednotlivých krajů dle klubové příslušnosti. Turnaj je i náročný svým zápasovým zatížením, kdy hráči ve čtyřech dnech absolvují šest zápasů. Na tomto turnaji kluci předvedli svoji fotbalovou kvalitu a týmovost. Na nás trenérech bylo sestavit na každý zápas ,,vítěznou“ sestavu, určit způsob hry a dbát na dodržování taktických pokynů, a hlavně jim to při zápase nekazit. Nakonec vše zapadlo do sebe a kluci nejenže vybojovali historické zlato pro náš kraj, ale i na turnaji předvedli ve všech zápasech svoji fotbalovou kvalitu a oprávněnost zlaté medaile. Touto cestou bych jim chtěl ještě jednou poděkovat za kvalitní výkony a reprezentaci našeho kraje.

Autor článku: Petr Hemerka

Autor fotografie: David Klier

Sdílet článek