FK Pardubice
U-17

Hráči mezi sebou komunikují a podporují se, kvituje trenér naší sedmnáctky

Pardubickému dorosteneckému týmu U17 patří po podzimní části sezóny 5. příčka v nejvyšší české soutěži této věkové kategorie. S hlavním trenérem naší „sedmnáctky“ Janem Ovčačíkem jsme v rozhovoru pro klubový web hovořili třeba o tom, jak počínání svého týmu v první půlce sezóny hodnotí.

První polovina sezóny 2023/24 je minulostí. Jak jste s ní jako trenér spokojen?

Byla to pro celý tým nová zkušenost, jelikož hrajeme první sezónu v celostátní soutěži. Všechna utkání pro nás byla v určitém směru přínosná. Snažili jsme se z každého zápasu vzít to nejlepší, postupně navazovat na ty vydařené a poučit se z těch méně povedených. I přes nějakou chybu mezi sebou hráči pozitivně komunikovali a podporovali se, za což jsem opravdu šťastný.

Také si realizační tým vyzkoušel práci s něčím novým, přibližte nám, o čem mluvíme..

Ano, novinkou pro nás byla možnost práce s videem na platformě Wyscout, kde jsme měli možnost pravidelně se dívat na naše i soupeřova utkání s vybranými momenty hry. Jako tým jsme tedy řešili, jak soupeře překonat za předpokladu, že se budeme držet našeho herního stylu a principech, na kterých si zakládáme. Možná i to pomohlo k tomu, že jsme na hřišti postupem zápasů působili silněji. To bylo vidět zejména v posledních dvou utkáních – s Českými Budějovicemi a pražskou Spartou. V prvním zmiňovaném duelu jsme ještě 3 minuty před koncem prohrávali o dvě branky, zápas ale skončil remízou. Se Spartou jsme zase po brzkém vedení soupeři dovolili dvakrát rychle skórovat, což spoustu týmů může položit. Bylo skvělé vidět, jak hráči během těchto momentů reagovali, nepříjemnou situaci hodili pryč, soustředili se na hru a energii přeměnili v pozitivní duch.

Jedna věc jsou výsledky, druhá individuální výkony hráčů. Splnila podzimní část Vaše očekávání?

S hráči vedeme pravidelné rozhovory ohledně jejich pocitů a týmových či individuálních cílů pro jejich rozvoj. Otázkou tedy je vždy jejich vize, jaké k tomu vedou kroky, a nakonec jejich vyhodnocování. Někteří kluci mají ve svých hlavách jasno, jiní naopak svoje záměry teprve hledají, s čímž se jim snažíme pomoci. Pro mě je nejdůležitější, zda si samotní hráči za svou představou opravdu jdou. Od stolu se vždy všechno krásně povídá, avšak transfer někdy může být mnohonásobně těžší. Snažím se tedy neočekávat, nýbrž důvěřovat v to, co si společně nastavíme.

S jakými ambicemi vstoupí naše sedmnáctka do jarní části sezóny?

Budeme chtít dále pracovat na herní odvaze a dovednostech, na které jsou v dnešním fotbale kladeny neustále vyšší nároky. Dále se budeme věnovat hernímu stylu. Naším cílem je být více variabilní a dominantnější při držení míče. V neposlední řadě vnímáme potřebu klást důraz na místo, kde se utkání rozhodují, a to pokutové území. Tréninky by tak měly být ještě více individualizovány vzhledem k potřebám a postům jednotlivých hráčů. Všechno zmíněné ale chceme v souvislosti s pozitivní týmovou dynamikou.

S čím byste byl na konci sezóny spokojen?

Možná to zní jako klišé, ale nejvíce spokojen jsem, když v týmu panuje dobrá nálada a posouváme se jako mužstvo či individuálně v tom, co si vytyčíme. Není moc hezčích pocitů, než když na něčem, co je pro vás výzva, usilovně a delší dobu pracujete, a následně toho dosáhnete. O to více v dnešním světě, kdy žijeme v rychlé době extrémního blahobytu a vše máme hned. V určitých sférách, jako je i fotbal, to však takto nefunguje. Pokud chceme být výborní, nutí nás to vynaložit velké úsilí. Každý z nás tak můžeme kdykoliv přispět cenným dílkem k tomu, abychom se cítili lépe a šli za svými sny. Na závěr si přeji to nejdůležitější – ať jsme zdraví, jelikož to je hlavní.

Autor článku: Kazimír Svoboda

Sdílet článek