FK Pardubice
U-19

Na podzim se nám nedařilo dotáhnout dobře rozehraná utkání, mrzí Aleše Vencla

Dorostenci do 19let nezažili oproti posledním dvěma sezónám výsledkově povedený podzim. V polovině sezóny se hráči okolo trenéra Aleše Vencla drží na 11. místě tabulky 1. České dorostenecké ligy. Právě s lodivodem naší „devatenáctky“ vám nyní přinášíme obsáhlý rozhovor.

Pardubický dorost U19 má za sebou nepříliš vydařený podzim. Souhlasíte?

Nerad bych řekl, že se nám podzim nepovedl. Výsledkově asi musím souhlasit, ale herně to od nás nebylo špatné a odehráli jsme spoustu dobrých utkání. Na druhou stranu asi každý očekával trochu víc. I někteří hráči si mysleli, že to půjde samo. Bohužel to tak není. V minulé sezóně, když jsme vstřelili první gól, většinou jsme zápas dokázali dotáhnout. Letos nám první branka v utkání spíše ubližuje. Ta soutěž je ale tak vyrovnaná, že stačí dvakrát vyhrát a jsme v tabulce někde úplně jinde.

Čím si vysvětlujete to, že jste v první polovině této sezóny nenavázali na výsledky z posledních dvou sezón?

Hodně hráčů se posunulo do vyšších kategorií. Míšek například hraje ligu, což je skvělé. Dalším faktorem byla velká marodka našeho týmu. Za poslední dobu nepamatuji, že by najednou chybělo 12 kluků z jednoho ročníku. Rozhodně jsme ale v zápasech nepropadli, a naopak se rozhodovalo v maličkostech. Jsme rádi, že se začali prosazovat mladší kluci, v týmu máme několik hráčů ročníku 2006 a 2007. Jsme tu od toho, abychom vychovávali hráče pro mužský fotbal, což se nám poslední dobou daří.

Už jste nakousl, že nejvyšší dorostenecká liga U19 je vyrovnaná. Co ale říkáte na její kvalitu?

Musím říct, že to pro mě bylo v některých momentech zklamání. Dříve se hrál opravdový fotbal. Dnes můžeme vidět několik mančaftů, které vše podřizují bodovému hodnocení v tabulce. Bohužel, v mnoha utkáních nejde tolik o fotbal jako o bitvu. Přijde mi, že někteří rozhodčí dostatečně nechrání ty hráče, kteří chtějí hrát fotbal. Jeden z nejčastějších pokynů od našich soupeřů je „přeruš,“ což mě hrozně trápí.

Který duel podzimu snesl od Vašich svěřenců nejvyšší měřítko?

Takových zápasů bylo víc. V mých očích jsme dobré zápasy odehráli na Baníku, doma s Karvinou a hned úvodní utkání sezóny na Vinici s Jihlavou, což nám paradoxně možná ublížilo. Kluci si mysleli, že nám to půjde stejně, jako v loňské sezóně. V poločase platil stav 4:0, a to mohl být klidně i větší rozdíl ve skóre. Zkrátka dobrých poločasů jsme odehráli hodně, akorát to nedokážeme v mnoha případech dotáhnout do vítězného konce.

Proč se v letošní sezóně nedaří dobře rozehraná utkání dotáhnout k výhře, když v minulé sezóně to šlo?

V minulé sezóně jsme měli v kádru několik hráčů, kteří to v důležitých okamžicích dokázali vzít na sebe a zápas strhnout na naši stranu. Někdy zase dokázali tempo hry zklidnit a podržet balón. Letos si náš mančaft pořád ještě sedá. Když vstřelíme gól, většinou nám to spíš ublíží. Jako bychom se vstřelenou brankou začali bát o výsledek. Musíme zapracovat na psychice jednotlivých hráčů.

Co hráče pardubické devatenáctky přes zimní přestávku čeká?

Turnajem jsme zakončili podzimní část sezóny. Jednalo se o halový turnaj Dr. Václava Jíry, kam nakonec odcestoval dorost U18. Kluci teď dostanou do 3. ledna volno, s tím, že mají od kondičních trenérů individuální plány. Následně nás čeká kvalitní příprava na jaro. Čekají nás tři zápasy proti mužským týmům. Také pojedeme na dvojutkání na Slovensko, což bude rozhodně velká prověrka. Kvalitní duel sehrajeme určitě také s třetiligovým Chlumcem nad Cidlinou. V takovýchto zápasech bude důležité, aby se kluci dostali do ideálního psychického rozpoložení.

Jaký tým budete chtít na jaře sledovat? Na čem tedy musí naše devatenáctka do jara zapracovat?

To je takové dvojsečné. Zaprvé chceme zkoušet hru s trochu jiným rozestavením. To je jeden ze záměrů, se kterým chceme do přípravy jít. Uvidíme, jak to bude fungovat. Chceme mít samozřejmě dobrý vstup do jarní části sezóny. V ideálním případě hned v úvodu chceme nějaké body do tabulky přidat, abychom byli v klidu. Tím pádem budeme moci dávat příležitost dalším klukům. Druhou věcí je přechodová fáze. Máme představu o herním stylu, který bychom chtěli dostat do naší hry. Musíme zkrátka něco změnit, protože za poslední roky, kdy jsme hráli na špici, nás už soupeři přečetli. Jsou na nás dobře připravení, a my tak musíme útočit do připravené obrany.

S čím byste byl spokojen na konci této sezóny?

Bylo by super, kdyby se nám podařilo zvládnout nový systém hry. Byl bych rád, kdybychom v zápasech uměli být variabilní. Musíme si ale říct, co je naší prioritou. Udržení kádru a skončit na druhém místě, nebo skončit osmí, hrát koukatelný fotbal a každý rok posouvat hráče do A-týmu? Cílem dorostu by mělo být vychovávání hráčů pro dospělý fotbal. Kdyby se každou sezónu podařilo dostat jednoho hráče do „áčka,“ bylo by to výborné.

Co jste říkal očima mládežnického trenéra na utkání pardubického A-týmu proti Spartě, do kterého nastoupilo hned několik odchovanců FKPCE?

Když jsem se na toto utkání byl podívat, bylo pro mě skvělé vidět na hřišti Solila, Míška, Mareše nebo Brdičku. Jsou to naši hráči, kteří se postupným vývojem prosadili do A-týmu. To je pro nás dobrá vizitka. Chceme budovat kvalitní mládežnickou základnu. Osobně bych tedy upozadil umístění v tabulce a soustředil se spíše na předvedenou hru a na výchovu hráčů. To nám do budoucna bude přinášet ovoce.

Autor článku: Kazimír Svoboda

Autor fotografie: David Klier

Sdílet článek