FK Pardubice
U-15

Daniel Šafařík: Role kapitána pro mě znamená velkou zodpovědnost

Zimní příprava se chýlí ke svému konci a tak ji pro nás zhodnotil nově zvolený kapitán kategorie U15 Daniel Šafařík. Kromě soustředění v Ústí nad Orlicí pro nás mládežnický reprezentant do patnácti let zhodnotil také přípravné zápasy.

Dane, zimní příprava se pomalu blíží do svého finiše. Jak zatím zimní přípravu hodnotíš?

Myslím si, že je velmi dobře připravená. Ze začátku jsme měli lehčí formu tréninků, protože v minulých sezónách jsme měli hodně zraněných hráčů. Tentokrát se zátěž zvedala postupně. Přistoupili jsme k tomu velmi dobře a profesionálně.

Tvůj tým absolvoval tradiční soustředění v Ústí nad Orlicí. Jak náročný to byl týden? Byl něčím odlišný od jiných soustředění?
Soustředění odlišné bylo. V minulosti jsme měli velké množství tréninků. Tentokrát trenéři vytvořili lepší program, zátěž byla víc rozložená. Navíc jsme hodně pracovali i mimo hřiště. Například jsme byli rozdělení do malých skupin, kdy každá analyzovala zápas nějakého špičkového týmu. Třeba má skupina analyzovala Arsenal v zápase proti Crystal Palace. Pak jsme svoji analýzu prezentovali před celým týmem. Byl to dobrý teambuilding a zároveň nás to nutilo přemýšlet o fotbale a naší hře zase z jiného pohledu.

V minulých týdnech jste odehráli i zajímavé mezinárodní zápasy s polským Lubinem a německým Dynamem Drážďany. Co tobě a týmu tato konfrontace ukázala?
Oba dva zápasy byly velmi kvalitní a přinesly spoustu dobrých situací a detailů, na které se můžeme zaměřit. V Lubinu jsme předvedli velmi dobrý výkon, bohužel jsme udělali zbytečné chyby a proto nás soupeř nakonec porazil. S Drážďanami jsme hráli na domácí půdě, vytvořili jsme si třígólový náskok, ale v poslední desetiminutovce nám Drážďany daly dva góly z rohů. Vedení jsme ale udrželi a zaslouženě vyhráli.

Utkali jste se také s loňským mistrem žákovské ligy Zbrojovkou Brno. Jak jsi byl spokojený se svým výkonem a výkonem týmu?
Z mého pohledu to byl zatím nejtěžší zápas zimní přípravy. Naším přístupem, nasazením i kvalitou jsme soupeře jednoznačně přehráli. Bohužel zase přišly drobné chyby, které soupeř využil. Myslím si, že jsme měli vyhrát.
Do svého výkonu jsem dal maximum. Po fyzické stránce to byl náročný zápas, ke konci zápasu už docházely síly, ale celkově jsem se svým výkonem spokojený, stejně jako s výkonem týmu.

Spoluhráči si tě zvolili kapitánem. Co pro tebe tato role znamená?
Je to pro mě nová zkušenost, ještě se s touto rolí pořád seznamuji. Velmi si vážím důvěry mých spoluhráčů. Tato role pro mě znamená velkou zodpovědnost za celý tým a to nejen na hřišti, ale mimo něj. Kapitán by měl být vzorem pro ostatní, proto se budu co nejvíc snažit, abych vzorem skutečně byl.

Autor článku: Petr Hemerka

Sdílet článek