FK Pardubice
A tým

Na skladbě týmu intenzivně pracujeme, říká sportovní ředitel Vít Zavřel

O možné posile z Dánska, prodloužení smluv se zkušenými hráči i o složení obrany s námi hovořil sportovní ředitel FK Pardubice Vít Zavřel. Do zahájení přípravy na další sezónu zbývají již jen dva týdny…

Ligová sezóna skončila před pár dny, na dveře již klepe ta nadcházející. Víme, že se intenzivně jedná o posílení týmu, jak byste označil aktuálně největší priority?

Priorit máme několik a začal bych v sestavě odzadu. Tonda Kinský, který tady byl na hostování, u nás končí a my pochopitelně hledáme brankáře k Viktorovi Budinskému. Velkým tématem je obrana, kde stejně jako před rokem musíme řešit obsazení pozic stoperů. Nevzdáváme snahu o návrat Denise Halinského, se kterým jsme byli velmi spokojeni a i on se u nás výkonnostně posunul. Aktuálně řešíme příchody dalších stoperů, kteří budou našimi kmenovými hráči. Také si uvědomujeme, že je nutné posílit na kraji obrany. Také myslíme na další věc, a tou je potřeba přivést dvě křídla, abychom byli po stranách ještě silnější. Toto jsou naše aktuální priority.

A v jaké fázi jsou tato jednání?

Jednoho středního obránce jsme již podepsali, stane se naším hráčem, ale zatím nechci zveřejňovat jeho jméno. Druhý stoper přiletí v úterý z Dánska, jsme již domluveni jak s hráčem, tak s jeho agentem a ve středu dorazí na zdravotní prohlídku. Pokud ta bude v pořádku, podepisovali bychom s tímto levonohým středním obráncem ve čtvrtek v Pardubicích víceletou smlouvu.

Když řekneme „Dánsko“, naše fanoušky určitě napadne, jestli se nejedná o Pablo Ortize…

Bylo by to krásné, kdyby tady Pablo Ortiz pokračoval, protože nám v minulé sezóně velmi pomohl. Je teď doma v Kolumbii na dovolené, pak se vrací do Midtjyllandu a asi by to z pohledu mateřského klubu, který ho koupil za obrovské peníze, nedávalo logiku, aby byl další rok na hostování v Pardubicích. My jsme o Pabla samozřejmě projevili zájem, ale myslím si, že šance, aby tady pokračoval, je velmi malá.

Každoročně se do přípravy zapojují mladší hráči, ať už z dorostu, nebo z B-týmu. Plánujete podobné kroky i letos?

Je to přesně tak. Jako vždy jsme pečlivě sledovali B-tým, kde nás zaujali naši mladí odchovanci Daniel Pandula a Štěpán Machů, s těmi jsme nedávno podepsali smlouvy a nyní dostanou příležitost. Trénovat s áčkem bude také 20letý Ayatullahi Suleiman, jehož jsme na začátku roku přivedli z Nigérie a mezi mladé hráče můžeme stále počítat i Leandra Limu. Všichni tři mladíci dostanou od trenérů dostatečný prostor. K mladým hráčům se dá počítat také Samuel Šimek, který minulou sezónu hostoval v Prostějově. Trénovat s týmem budou také dva hráči z USA, Diego Velasquez prošel na jaře naším testem, a nyní s ním přiletí Diego Zarate, který dostane šanci se ukázat.

Příprava bude relativně krátká, stihnou trenéři prostudovat mladé hráče dostatečně?

Chci, aby náš nový realizační tým měl o talentovaných hráčích přehled. Letní přípravu tedy začneme s vyšším počtem hráčů a uvidíme, jak sestava časem vykrystalizuje. I proto jsme na první víkend neplánovali žádný přípravný zápas, chceme vidět hráče v modelovém utkání mezi sebou, aby všichni měli dostatek herního prostoru. A ještě uvažujeme o možnosti, že v půlce dalšího týdne bychom si dali ještě jedno modelové utkání. Aby všichni dostali dostatek prostoru a trenéři je mohli poznat po herní stránce.

Málokdo tuší, že s Martinem Shejbalem musíte řešit také opačnou činnost, tedy najít angažmá pro hráče, kteří mají malou šanci prosadit se v áčku… Například na jaře jsme měli řadu hráčů v 2. lize a i pro ně je třeba hledat odpovídající pozici.

Je to pravda a určitě bychom byli rádi, kdyby se podařilo pro každého hráče najít umístění v zajímavé soutěži. Teď čekáme, jestli o Matěje Helešice projeví zájem Dukla Praha, kde na jaře hostoval a postoupil s ní do ligy. Z hostování na Žižkově se vrací Bernando Rosa, jemu budeme hledat angažmá ve spojení s jeho hráčským agentem. Stejné je to v případě Bartosze Pikula, který prý má něco rozjednaného v Polsku. Uvidíme, jak se situace u těchto kluků bude vyvíjet.

Je pravděpodobné, že se kádr v průběhu přípravy bude měnit, v letním období vše probíhá jinak, než v zimě. Bude tomu tak i letos?

Letní přestupové okno je odlišné, protože trvá až do půlky září, takže je tam dostatek prostoru. Přejeme si, abychom měli tým dobře poskládaný a byli na soutěž dobře připravení. Ale samozřejmě až první zápasy nám ukážou, jaká je realita. V létě se tedy otevírá prostor pro případné posilování po zahájení soutěže a uvidíme, jak se bude vyvíjet začátek nové sezóny, zda budeme úspěšní. A budeme připravení na vývoj reagovat.

Napadá nás otázka, jaká je situace okolo dvou nejzkušenějších hráčů našeho týmu, Pavla Černého a Kamila Vacka…

Tady je to jednoduché, na dalším postupu jsme se shodli a Martinem Shejbalem. S oběma hráči jsme už seděli, jednali, a domluvili jsme se na podmínkách prodloužení jejich smluv. Z naší strany je zájem, to platí i směrem od hráčů, a ti budou v další sezóně v našem klubu pokračovat.

Velkým tématem je Michal Hlavatý, jaká je aktuální situace?

Situace je taková, že máme na stole několik nabídek, zájemců je více. Je to v jednání.

Naznačoval jste, že posilovat by měla i ofenziva, patří do těchto plánů jméno Davida Hufa?

David Huf se vrací z Bohemky. Historicky nám ukazoval, že umí góly dávat. Chtěl to zkusit jinde, teď se vrací a dostane dostatek příležitostí se prosadit. Pokud se mu bude dařit, budeme všichni moc rádi. Ale nebude to jediný nováček v naší ofenzivě. K týmu se připojí typologicky odlišný, vysoký, rychlý a soubojový hlavičkář z Nigérie Marzuq Yahaya. Toho jsme kupovali v zimním období, následně ale zůstal na hostování v Opavě, aby měl herní vytížení. Věřím, že v kombinaci se stále mladými a rozvíjejícími se Zlatohlávkem, Patrákem a Krobotem, které jsme kupovali před rokem, budeme mít dobré hráče do ofenzivy. Když k tomu přidáme zkušenost Pavla Černého, jde o mix různých typů hráčů, díky čemuž budeme schopní reagovat na hru soupeře. Potom bude záležet na trenérech a na taktice, každopádně se nám konečně otevře víc možností a variant pro naši útočnou fázi.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek