FK Pardubice
U-14

Ondřej Tichý: Podařilo se nám vytvořit skvělou partu hráčů

V Slavkově u Brna to výsledkově s Baníkem Ostrava ve finále o přeborníka republiky nevyšlo, i tak se kategorie starších žáků pod vedením Ondřeje Tichého může pyšnit vítězstvím v české částí žákovské ligy U14. Právě s trenérem hráčů do 14let vám přinášíme krátký rozhovor.

Pod vaším vedením se kategorii U14 podařil velký úspěch - vítězství v ČLŽ. Jaké byly klíčové faktory úspěšné sezóny?

Těžko říct, který klíčový faktor rozhodl o tom, že jsme celou sezónu šlapali skvěle a dokázali jsme zvládat TOP zápasy. Podařilo se nám vytvořit skvělou partu hráčů a zároveň i trenérů, která táhla za jeden provaz. Už od letního soustředěni v Ústí kluci vnímali, že jsme všichni dobře napojení. Přestože výsledek z této kategorie není to nejdůležitější, tak se klukům podařilo udělat sérii 14 výher z 15 zápasů a herně zvládnout většinu utkání skvěle a dominovat. Až na první poločas v Českých Budějovicích, ten zápas jsme zvládli spíše dobře nastavenou hlavou. Zároveň jsme rádi, že kluci i úspěšně reprezentovali Pardubický kraj.

Fantastický týmový úspěch byl ozdobený i o skvělé individuality, koho byste z uplynulé sezóny vyzdvihnul?

Ano, zdobily nás i zajímavé individuální výkony, ale vždycky to bylo proložené sebevědomým týmovým výkonem, který dobře pracoval. Každý hráč měl velký podíl na úspěšném tažení našeho týmu. Především jsme byli rádi, že na klucích bylo vidět, jak se neskutečné posouvají. Často jsme na nich cítili, že se začíná projevovat únava. Říkali jsme jim, že jim můžeme dát třeba ve čtvrtek volno, oni ale chtěli jít i přesto trénovat.

Prezentovali jste se pohledným fotbalem a nebáli jste se ani změny rozestavení. Přiblížil byste fanouškům styl, kterým jste se v sezóně chtěli prezentovat?

Když jsme kluky před rokem přebírali, tak jsme je seznamovali s tím, že budeme chtít aplikovat principy moderního pojetí, a to především konstruktivní rozehrávky od brankáře. Proto jsme měli několik variant, jak úspěšně vyjet od brankáře. Díky tomu, že většina hráčů je herně dostatečně vyspělá, tak se v naší hře objevovalo mnoho kreativních prvků, jak překonat soupeře v určitých prostorech hřiště. Hlavně ale také, jak si poradit s tím, když nás soupeř načte a nebo nám zavře nějaký způsob. Do obranné fáze jsme se ve většině zápasů prezentovali vysokým presinkem, díky tomu se nám podařilo vstřelit přes 24 branek, což je 1/4 z celkových 107.

Na jaký zápas z uplynulé sezóny jste jako trenér nejvíce hrdý?

Z většiny střetnutí jsme měli radost. Bylo skvělé kluky pozorovat, jak se dokázali semknout po prohraném zápase s Plzní, který nám nevyšel. Dokázali jsme si to skvěle vyhodnotit a být k sobě konstruktivně kritičtí. Díky tomu jsme pak zvládli těžké zápasy proti Spartě, Slavii, Budějovicím, Boleslavi a FTA Praha. Největší hrdost jsme s trenéry cítili při finálovém duelu v Brně proti Baníku Ostrava. Proti nám stál vyspělý soupeř, který vyhrál Moravskou část. Sice jsme to utkání nešťastně prohráli, ale troufnu si říct, že jsme herně soupeře dokázali přehrávat po větší část utkání, jen nám chyběla přesnější finální fáze.

V příští sezóně vás opět čeká U14, jak se na ročník 2011 těšíte a co byste popřál klukům, které předáváte do vyšší kategorie?

Na kluky z ročníku 2011 se těším, každoročně nám do starších žáků přicházejí od Patrika Cincibucha a Lukáše Daňka dobře připravení hráči. Touto cestou bych chtěl oběma zmíněným trenérům poděkovat za spolupráci. Loučení s hráči ročníku 2010 nebylo vůbec jednoduché a do teď to vstřebávám, protože se nám za krátký čas podařilo vytvořit skvělou partu, která dokázala táhnout za jeden provaz. Je škoda, že i náš realizační tým nebude pokračovat v tomto složení. Děkuji za celoroční spolupráci a hezké životní zážitky mým kolegům. Klukům přejeme, ať je fotbal neustále baví a makají na sto procent.

Autor článku: Petr Hemerka

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek