FK Pardubice
U-17

Ve většině duelů jsme si zachovávali naši tvář, těší Jana Ovčačíka

Pardubický dorost U17 obsadil v uplynulé sezóně konečné 6. místo. Hlavní trenér naší „sedmnáctky“ v rozhovoru pro klubový web chválil své svěřence za skvělé týmové výkony i za moderní pojetí fotbalu, kterým se jeho tým prezentoval.

Dorost U17 se za své letošní působení v tabulce 1. ČLD nemusí vůbec stydět. Souhlasí s tím i hlavní trenér pardubické „sedmnáctky”?

Z ohlasů ostatních i podle mě jsme zanechali velmi sympatickou stopu. Když slyším od soupeřů, že se na utkání s námi vždy těší, protože chceme hrát fotbal, tak to potěší. Na druhou stranu je to obecně trochu smutné. Když se dnes podíváte na moderní fotbal, mělo by to být bráno automaticky. Chceme se inspirovat trendem, který nastavují nejlepší kluby a vychovávat hráče v kombinaci s hodnotami kvalitního člověka. Myslím si, že by to tak mělo být viděno ve všech utkáních napříč kategoriemi, což se bohužel ne vždy děje.

Zápasy proti kterým týmům Vám zůstanou nejdéle v paměti a proč?

Paměť na prožité zápasy mám velmi dobrou. Určitě si ale vybavím utkání s Viktorii Plzeň, která mě strašně bavila. Hra nahoru dolů, spousta šancí, plno krásných gólu a akcí. Prostě něco pro oko diváka. Nejvíce však vzpomínám na duel na Spartě, kde jsme závěrem sezóny odehráli asi nejpovedenější zápas. Z týmu byla cítit obrovská energie a odvaha, díky čemuž jsme se prezentovali vynikajícím výkonem. Ačkoliv pro nás výsledek není prioritou, chcete vyhrát, což se vám na Strahově nepovede každý týden. Nám se to podařilo.

Vyzdvihl byste výkony nějakého konkrétního hráče svého týmu?

Fotbal je týmový sport, který nabízí spoustu rolí na hřišti i mimo něj. Učí nás být férovým parťákem. V týmu se zejména po zimě protočilo hodně hráčů, a to vzhledem k posunům napříč kategoriemi. Rád bych mančaft ocenil za to, že tyto změny zvládl velmi dobře. Hlavně na jaře jsme měli výbornou partu, která táhla za jeden provaz. Kluci si tvořili svoje cíle, vedli jsme rozhovory, během kterých jsme se bavili o jejich rozvoji. Celkově jsme si uplynulou sezónu všichni užili.

Konečné 6. místo musí být bráno jako úspěch. Co stálo za tím, že se dorost U17 mohl v uplynulé sezóně rovnat s těmi nejlepšími?

Pro mě je úspěch, že hráči vědí, kdo jsou. Znají své hodnoty, silné a slabé stránky, pracují týmově a ovládají emoce. Jako trenérovi mi dělá radost, když mají fotbal rádi, je z nich cítit pozitivní energie a chuť na sobě pracovat i za hranicí nekomfortu. Co se týče hry, je fajn, že jsme si po většinu utkání zachovávali svoji tvář. Chtěli jsme hrát odvážný a efektivní fotbal. Hodně jsme se zaměřovali na výstavbu hry od brankáře, kterou si troufnu říct, že jsme měli, až na pár výpadků, velmi slušnou. Díky této propracované herní fázi jsme tak mnohdy otupili vysoký presink soupeře, který byl pro tuto kategorii typický. I hra ve vysokém bloku se nám dařila. Z toho jsme vstřelili spoustu branek.

V mládežnických kategoriích jde vždy hlavně o individuální zlepšování jednotlivých hráčů. S tím jste spokojen?

Jedním z našich cílů do jarní části sezóny bylo zintenzivnit postové tréninky, které budou více ušité na míru jednotlivým hráčům. Snažili jsme se tak tréninky skládat tak, aby hráč měl dostatek opakování v kvalitě na dané pozici. To dle ohlasů klukům hodně sedělo. Logicky nejvíce se tak v dovednostech zlepšili převážně kluci, kteří tyto situace sami vyžadovali, a pracovali tak na činnostech v pravidelném režimu.

Co byste hráčům této kategorie vzkázal do jejich nadcházející práce?

Hráčům i realizačnímu týmu chci moc poděkovat. Posunuli mě ve všech oblastech života i trenéra. Do budoucna jim přeji hlavně zdraví, což je to nejcennější. Přeji jim, ať opravdu poznají co nejhlouběji sami sebe a dělají v životě to, co je baví s radostí a úsměvem. Ať mají otevřenou mysl, obklopují se a naslouchají dobrým lidem ve svém okolí, avšak poslouchají sami sebe a také, aby se v životě nebáli dělat chyby, jelikož právě díky nim, jejich uvědoměním a pracovitostí v nekomfortní zóně se mohou posouvat dále a přibližovat se k jejich stanoveným cílům.

V příští sezóně budete znovu trénovat kategorii do 17let…Jak se na nové hráče těšíte a co si od sezóny 2024/25 slibujete?

Na kluky se opravdu moc těším. Už jen z toho důvodu, že s některými máme společné zážitky, když jsem ještě jako kondiční trenér RFA u této kategorie působil. Z ročníku 2008 mám pocit, že je to tým, který je výborně charakterově nastavený a pracovitý, na čemž si osobně velmi zakládám. Velký podíl v tomto ohledu mají rodiče a předchozí trenéři, kteří odvedli skvělou práci. Věřím, že si společně strávený čas užijeme a budeme se vzájemně posouvat.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: Jana Nedvědová

Sdílet článek