FK Pardubice
U-19

Každý zápas jsem hodně prožíval, říká trenér dorostu U19

Dorostenecký tým U19 má za sebou poměrně divokou sezónu. Svěřenci trenéra Aleše Vencla v ní obsadili konečné 12. místo v 1.ČLD. Jak se za uplynulou sezónou ohlíží lodivod pardubické „devatenáctky?“

Dorost U19 skončil v uplynulé sezóně na 12. místě nejvyšší dorostenecké soutěže. Jak se za sezónou svého týmu ohlížíte?

Byla to sezóna, kterou hodně poznamenala zranění a posuny jednotlivých hráčů do vyšších kategorií. Vyrovnanost soutěže byla obrovská, což dokazuje i fakt, že jsme dokázali vyhrát na trávníku Zbrojovky Brno, která obsadila konečné 2. místo. Také jsme ale plno zápasů, zejména na domácí půdě, nezvládli a zvládnout jsme měli. Byla to náročná sezóna, která nám ale hodně ukázala.

Jak jste řekl, hodně hráčů této věkové kategorie se posunulo do dospělého fotbalu. Dělá vám to radost?

Myslím, že se nám dlouhodobě daří připravovat hráče na dospělý fotbal. U mladých fotbalistů to je to nejdůležitější. Samozřejmě tím potom trpí výsledky, ale ty nejsou primární. Díky tomu si letos soutěž vyzkoušel ročník, který by měl kategorii U19 táhnout hlavně v příští sezóně, což je fajn.

Byl nějaký hráč, který svými výkony v letošní sezóně táhnul pardubickou „devatenáctku?“

Nerad bych někoho vyzdvihoval, ale zmínil bych dvojici Halda – Flaška. Ti nám v podzimní části sezóny hodně pomáhali. Potom se ale Honza Flaška zranil a na jaře jsme se museli obejít bez něho. Zmínit musím i Tomáše Rolence, který si rozhodně zaslouží pochvalu. Artur Brož byl od začátku sezóny posunut do B-týmu a nastupoval za dorost pouze občas. V týmu bylo několik kvalitních hráčů, kteří jsou do budoucna rozhodně zajímaví.

Co Vám jako trenérovi uplynulá sezóna dala?

Z důvodu velkého počtu zraněných hráčů jsme se museli naučit hrát i v jiných rozestavení, než se kterým jsme plánovali podstatnou část sezóny odehrát. Myslím, že to ve většině utkání kluci zvládli. Také jsem letos každý zápas o něco více prožíval, protože byla soutěž hodně vyrovnaná a v podstatě v každém zápase šlo o hodně.

Čím si vysvětlujete vyrovnanost 1. České dorostenecké ligy v sezóně 2023/24?

V minulé sezóně byla na spodku tabulky odskočená Příbram, která nakonec za celou sezónu vybojovala jediný bod. Letos nebyl žádný tým, který by byl nějak odskočený a herně ani výsledkově na ostatní týmy nestačil. Všichni se do posledního zápasu prali o setrvání v první dorostenecké lize a všichni měli o co hrát. Slovácko se na podzim zdálo být slabší, avšak přes zimu posílilo a na jaře hrálo v poklidných vodách. Nám se spíše kádr zužoval, přesto jsme ale dokázali odehrát spoustu výborných utkání, jako například ve 28. kole na Spartě, kde jsme soupeři tlačili, ale dostali jsme lekci z produktivity a prohráli 1:2.

Jak velká výhoda je fakt, že si hodně hráčů, kteří do dorostu U19 budou věkově spadat až v příští sezóně, sáhlo na nejvyšší dorosteneckou soutěž už letos?

Výhoda to je obrovská. V příští sezóně by měl být jedním z hlavních tahounů „devatenáctky“ Tadeáš Vančura, který už v uplynulé sezóně odehrál několik utkání za náš tým. Myslím, že na to, aby byl lídrem týmu má lidsky i fotbalově. Těch hráčů, kteří budou hlavními stavebními kameny k úspěchu, bude samozřejmě víc. Uvidíme, co příští sezóna přinese.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek