FK Pardubice
U-15

Filip Duroň: Největší progres vidím v mentální odolnosti týmu

Povedenou sezónu za sebou má také kategorie U15. Zápas s Ajaxem Amsterdam, zhodnocení jarní části sezóny a mnoho dalšího nám prozradil v rozhovoru hlavní trenér Filip Duroň.

Filipe, tým se pod vaším vedením v rámci ČLŽ, umístil na krásném třetím místě, jak sezónu hodnotíte?

Určitě pozitivně. Povedlo se nám vybudovat herní styl, kterého jsme se drželi po celou sezónu. U naprosté většiny hráčů jsme zaznamenali progres, u některých dokonce výrazný. Myslím si, že i konečné umístění je spravedlivé. Slavii ani Budějovice jsme nedokázali porazit, takže tito soupeři byli zaslouženě nad námi. Nebojím se říct, že nás všechny celá sezóna opravdu bavila.

Kromě účasti v ČLŽ, vycestoval váš tým na zápas s Ajaxem Amsterdam, dokázal triumfovat na Kouba Cupu a mnoho dalšího, jaké zkušenosti si vy ceníte nejvíce a proč?

Já osobně si nejvíce cením zápasu v Amsterdamu. Nejen kvůli výbornému výsledku, ale především díky hernímu projevu, kterým se kluci prezentovali. Byl jsem na kluky obrovsky hrdý. Myslím si, že spousta lidí nedoceňuje význam této akce a toho, co se hráčům v Amsterdamu podařilo. I díky jejich výkonu totiž víme, že se nám celá akce dost možná v zimě podaří zopakovat. Ajax už ví, kdo jsou Pardubice. V zimě ani netušili, z jaké jsme země. Obecně lze říct, že kluci v rámci reprezentace pardubického kraje odvedli neskutečný kus práce v průběhu celé sezóny.

V této sezoně pro vás vedení týmu bylo o něco náročnější protože jste studoval nejvyšší mládežnickou licenci, byla sezóna i v tomto specifická?

Byla nesmírně specifická. Každý měsíc jsem na týden odjel, což je něco, co jsem ve své kariéře nezažil. Podzimní část byla jednodušší, protože nám licence nezasahovala do letních prázdnin, ale jaro už bylo opravdu těžké. Tím, že licenci se mnou studoval i kolega Honza Černý, tak nás zastupovali trenéři Paták, Valda, Klouček a Peřina. Patří jim obrovský dík, jak to pokaždé zvládli. Stejně tak patří dík Lucce Flégrové, jak dokázala vracet zraněné kluky zpět do procesu. Nebudu však zastírat, že naše absence měly určitý vliv na tým. Cítil jsem to. Tady zase musím smeknout před klukama, jakou dokázali udržet profesionalitu. Vnímám to tak, že za jarní část sezóny k nim mám určitý dluh a také jsem jim to řekl. Bohužel už jim to nedokážu vrátit. Mají však zásadní podíl na tom, že jsme licenci úspěšně dostudovali a jsem jim za to moc vděčný.

V čem jste cítil během sezóny největší progres a jaké týmové vlastnosti byste vyzdvihl?

Největší progres vidím v mentální odolnosti týmu. V průběhu sezóny jsme museli řešit celou řadu situací, které byly náporem na psychiku hráčů, ale kluci byli čím dál silnější. A spousta z nich to také tak vnímala. Dostali jsme gól, kluci vzali míč a šli znovu hrát. Dokázali se povzbudit, být si vzájemně oporou. Pokorně přijímali vítězství i porážky. Myslím si, že jsme společně udělali kus práce. Viděl jsem soudržný a odolný tým, který vytvořil podmínky pro to, aby se každý mohl zlepšovat jako jednotlivec, pokud tomu chtěl věnovat dostatečné úsilí.

V ročníku je několik kluků, kteří se podívali i na reprezentační kempy, přinesli i tyhle zkušenosti do kabiny novou energii či motivaci?

Já to spíš vnímám jako příjemný bonus pro kluky, kteří se na kempy nebo případné srazy podívali. Nepochybně jim to vnese určitou energii a zvýší úroveň motivace k další práci. Zároveň je však potřeba říct, že pro jejich kariéry to má jen velmi malý význam. Mnohem důležitější je jejich každodenní úsilí, vytrvalost a láska k fotbalu jako takovému, protože individuální výkonnost je v této kategorii značně ovlivněná biologickým věkem, takže samotné složení reprezentace projde v následujících letech velmi dynamickým vývojem.

Kluci přecházejí do dorostenecké kategorie, co byste jim na závěr popřál a jak se těšíte na další výzvu v podobě ročníku 2010?

Vše podstatné jsem klukům již řekl. Přeji jim, aby byli zdraví, to v prvé řadě. Dále jim přeji, aby i nadále pracovali v prostředí, ve kterém budou spokojení a každý trénink i zápas je naplňoval. A v neposlední řadě jim přeji, aby se neustále posouvali jako lidé, osobnosti, které mají zdravé sebevědomí, nebojí se říct svůj názor a mají odvahu čelit zkouškám, které je čekají nejen na hřišti, ale i v životě.

Na práci s ročníkem 2010 se moc těším. Myslím si, že je zde celá řada velmi dobrých hráčů s předpoklady pro další růst. Těším se, až podrobně poznám jejich charakter a myšlení. Máme společně potenciál odvést výbornou práci a to je přesně to, co bych si chtěl říct na konci června 2025. Že jsme odvedli výbornou práci a celý rok nás bavil.

Autor článku: Petr Hemerka

Sdílet článek