FK Pardubice
U-18

Kluci vytvořili výborný kolektiv, ohlíží se za sezónou trenér dorostu U18

Poslední ze série rozhovoru s trenéry pardubické mládeže budete ten s lodivodem dorostu U18. Ta má za sebou výsledkově velmi vydařenou jarní část soutěže, ve které bodově předčila téměř všechny své soupeře! Jak se za sezónou ohlíží Miroslav Štichauer?

Pardubická „osmnáctka“ obsadila v uplynulé sezóně v tabulce 2. Dorostenecké Ligy 8. místo. Odpovídá umístění i výkonům, kterými se Vaši svěřenci v průběhu sezóny prezentovali?

Asi bych to nehodnotil, zda odpovídá, či ne. „Osmnáctku“ od nové sezóny tvořili mladí hráči ročníku 2006 a 2007 a v soutěži jsme patřili k věkově nejmladším. V podzimní i jarní části soutěže, jsme se prezentovali dobrými výkony s principy naší klubové koncepce s vyvážeností v obranné i útočné fázi. Kdo sledoval naše výsledky, musel zaznamenat výsledkové zlepšení v jarní části, kdy jsme bodově obsadili v soutěži druhé místo, a to i přes fakt, že došlo v zimní přípravě k posunu nejlepších hráčů do naší U19. Nás potom doplnili kluci z U17 a vedli si velmi dobře. I když jsme v podzimní části neměli takové výsledky, byli jsme s výkony kluků spokojeni, jen nám chybělo trochu více zkušeností s hrou ve vyšší kategorii.

Jak se s odstupem času za sezónou 2023/24 ohlížíte?

Jako na sezónu, která všechny hráče posunula jak v jejich fotbalových dovednostech, tak i v taktice a v neposlední řadě i lidsky. Kluci vytvořili výborný kolektiv, s kterým jsme velmi rádi pracovali. My jsme se jim snažili pomoci v jejich fotbalovém růstu, vnímání fotbalové taktiky, reakci na hru soupeře a na individuálním rozvoji.

Hodně hráčů, kteří věkově spadali do této kategorie se ale posunulo a hrálo utkání v dorostu U19. Jak náročné bylo doplňovat kádr mladšími kluky?

Byli jsme rádi, že se nejlepší hráči posunuli o kategorii výše a doplnili naši U19. Doplnění o mladší hráče nebyl žádný problém, kluci ihned zapadli a na hřišti se prezentovali velmi dobrými výkony. Díky patří jejich trenérům v mladší kategorii, protože přišli s růstovým nastavením. Díky tomu byla naše práce s nimi o mnoho snazší.

Co Vám uplynulá sezóna jako trenérovi dala, v čem Vás obohatila?

Každá sezóna, každý zápas, každý trénink mě jako trenéra obohacuje. Bylo by toho mnoho, ale nejvíce bych vyzdvihl, že práce s mladými je o systematičnosti a hlavně trpělivosti. Vše nejde hned a proces učení má své zákonitosti.

Na který moment/zápas budete nejvíce vzpomínat?

Nejlepší momenty jsou vždy spojeny s emocemi, a to jak kladnými, tak i zápornými. Budu vzpomínat na hezké góly, na hezké útočné akce, na obranné zákroky. Těch momentů je mnoho, ale zmíním jeden. Byl to zápas s Meteorem, ve kterém jsme po sporné penaltě prohrávali. Kluci cítili křivdu, kterou ale dokázali přenést ve zlepšený výkon a zachovali na hřišti disciplínu. V nastavení se nám podařilo po standardní situaci vyrovnat a ty emoce a nadšení se přenesly i do dalších jarních zápasů.

Co bylo hlavní silou dorostu U18 v minulé sezóně?

Hlavní silou byl nejen velmi dobrý kolektiv, kluci vytvořili skvělou partu, ale i atmosféra v kabině, kam se každý těšil, a v neposlední řadě pracovitost hráčů v každém tréninku i zápase.

V každé kategorii se najde nějaký tahoun svého týmu.Je nějaký hráč, kterého byste vyzdvihl?

Já bych rád vyzdvihl každého hráče, který v našem týmu byl. Nerad bych jmenoval, jelikož každý hráč svým dílem přispěl z mého pohledu k velmi úspěšné sezóně a skvělé reprezentaci našeho klubu.

Co byste hráčům vzkázal do jejich další fotbalové práce? A jak se těšíte na novou sezónu „osmnáctky?“

Můj vzkaz pro hráče je jeden - pracujte na sobě v každém tréninku i zápase, věřte svým snům, dávejte si postupné cíle a myslete pozitivně, i když se zrovna nemusí dařit. Je to jen drobná překážka, kterou překonáte. My jako trenéři se na novou sezónu opět těšíme, budeme v ní pracovat s dalšími hráči z naší klubové akademie a snažit se je posouvat k ještě lepším výkonům. Práce s mladými je pro mě obohacující, a to je i jeden z důvodů, proč mi tato práce přináší spoustu emocí. Na ně se těším.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Klier

Sdílet článek