FK Pardubice
B-tým

Jednoduché ztráty kazí dojem z našich výkonů, říká Dušan Žmolík

Pardubickou rezervu už čeká jen jediné přípravné utkání před startem nové sezóny ČFL. V generálce se představí hráči pod vedením trenéra Dušana Žmolíka na trávníku FC Slovan Liberec B už tuto sobotu. Přinášíme vám rozhovor s hlavním trenérem našeho B-týmu, ve kterém prozradil, jak se jeho tým sžívá s principy hry, kterými se má prezentovat v mistrovských zápasech.

B-tým má za sebou už 5 přípravných utkání. Jak jste zatím spokojen s tím, jakou hrou se Váš tým v zápasech prezentuje?

Máme za sebou zápasy, které jsme herně zvládli. Za tři týdny jsme udělali kus práce a spousta věcí se v naší hře objevuje. Musíme se však zaměřit na odstranění jednoduchých ztrát, které pak kazí dojem z výkonu. Nejvíce musíme zapracovat na komunikaci. Pokud dokážeme na hřišti více a věcně mluvit a řídit hru, bude se každý cítit lépe a odstraníme tím spoustu chyb.

Jakou hrou se tedy chce naše rezerva v nové sezóně prezentovat?

Fotbal, který bychom měli na hřišti předvádět, by měl být založen na vědomé součinnosti hráčů, a to jak v ofenzivě, tak v defenzivě. Směrem nahoru by fanoušci měli vidět rychlý přechod a hru na co nejméně doteků. Měli by od nás vidět spoustu sprintů jak v útočné, tak v obranné fázi, kde se snažíme o vysoký presink a zisk míčů. Z toho všeho by měla pramenit spousta centrů, střel a šancí.

Co zahraniční hráči? V jakém světle se v přípravě ukazují?

Myslím si, že všichni mají kvalitu, co se týká fotbalových dovedností. Otázkou je, jak se dokáží přizpůsobit fotbalu, který přináší více taktiky. Všichni ale viditelně dělají kroky k tomu, aby se v této oblasti zlepšili a dokázali vyhodnotit, kdy je jaké řešení pro tým prospěšné.

Jak se daří mladým hráčům, kteří přišli z dorostu?

Tam je to podobné. Mají dovednosti, které je předurčují k tomu, být jednou zajímavými hráči pro velký fotbal. Jsou vnímaví, učenliví a myslím, že jsou otevřeni tomu, co děláme. Přechod pro ně nebude jednoduchý, ale my s realizačním týmem jsme připraveni jim maximálně pomoci, aby mohli svůj potenciál rozvinout a dosáhnout svých cílů.

Jste spokojen s šíří kádru? Těch hráčů je nyní v B-týmu poměrně dost…

Pro tréninkový proces je to perfektní. Má to ale i svá negativa. To především ve vytížení kluků v sezóně. Mladí hráči potřebují co nejvíce hrát, a my k tomu tak musíme i přistoupit a najít pro každého z nich cestu, aby tomu tak v co nejvíce případech bylo.

B-tým je nyní mnohem víc propojen s A-týmem…Jak si zatím pochvalujete spolupráci s trenéry A-týmu?

Spolupráce je skvělá. Mé hodnocení ale bude důležitější, až uplyne nějaký čas a hráče juniorky více poznám. Pak budu tlačit na trenéry z „áčka,“ že v týmu máme kluka, který zvládne ligu. Abych však na A-tým tlačil, je potřeba mít náboje od hráčů. Tím, jak budou pracovat, hrát, přistupovat ke svým spoluhráčům, mimofotbalovým věcem a dalším. Moje práce je zodpovědnost vůči bývalým trenérům kluků, vůči rodičům, kteří pro ně vytvářejí zázemí, a hlavně vůči hráčům samotným. Z mé strany je potřeba, abych jim vytvořil bezpečné prostředí, ve kterém budou mít možnost dorůst v takové hráče, kteří budou zajímaví pro ligový fotbal.

Mají už v sobě hráči ty návyky, které jste do nich se svým realizačním týmem chtěl dostat?

Hráči se seznámili s principy a postupně se snaží do našeho fotbalu dostat vědomou součinnost. Aby to měli pod kůží, na to je ještě brzy. Nesmírně nás ale těší, že třeba v posledním duelu s Trutnovem se tyhle věci ve větší míře objevovaly. Až si tím budeme jisti, budou kluci daleko uvolněnější, a budou vědět, kdy, co hrát. Teď je to občas na sílu. Stane se, že to dělají v dobrém jako pro nás pro trenéry, protože to chceme. Nicméně takhle to fungovat nebude.

Jak jste se už s týmem sžil vy?

O všem se s hráči bavíme, aby věděli přesně, co a proč děláme. Záleží mi na tom, aby to každému dávalo smysl. K dobrým výsledkům je potřeba důvěra v to, co děláme a důvěra ve spoluhráče a realizační tým. Pravděpodobně nejméně důvěry mám teď já. Jsem pro hráče nový a možná mám jiný přístup, než na jaký byli zvyklí. Snažím se ale dělat kroky, aby změnu co nejrychleji vstřebali a postupně víc věřili, že jim mohu být nápomocen na cestě k jejich cílům.

V úterý se naše rezerva představila na trávníku divizního Trutnova, kde remizovala 1:1. Můžete pardubickým fanouškům přiblížit, jaký to byl zápas?

Do zápasu jsem šli s úkolem dostat do hry co nejvíce vědomé kombinace z tréninku. To jsme splnili. Ještě před odjezdem jsme si udělali krátký trénink, aby nikdo nemohl říci, že neví, co v zápase budeme hrát a zkoušet. O to víc mě těšilo, že jsme hráli proti týmu, který byl dobře organizovaný, na hřišti menších rozměrů a my se i přesto dostali do spousty šancí vědomou kombinací. To, že jsme zápas měli rozhodnout v prvním poločase a vyhrát ho vysokým rozdílem, víme všichni. Z tohoto pohledu je škoda, že jsme domů nepřivezli vítězství.

Co vůbec přimělo trenéry k tomuto vloženému zápasu, který původně v plánu nebyl?

Šířka kádru. Každý zápas jsme hráče točili po poločase, a to vytížení nebylo tak velké. Proto, když se naskytla tato možnost, vzali jsme ji všemi deseti.

Do konce přípravy vás čeká už jen jedno přátelské utkání, a to v sobotu na trávníku liberecké rezervy. Co si od generálky trenéři slibují?

Vždy jsem hráčům vysvětloval, jak by měli vnímat zápasy. Aby ve svém věku a ve své pozici nedělali rozdíl mezi přípravným zápasem, generálkou a soutěží. Do každého utkání by se mělo jít s tím, že se jdeme zlepšit. Že jdeme odhalit své nedostatky, na kterých pak můžeme pracovat a zdokonalovat své silné stránky. Tato generálka nebude jiná. Touha po vítězství je samozřejmě důležitá, i v tomto nedělám rozdíl mezi přípravným a soutěžním duelem. Je potřeba vědět, jaké úkoly se musí plnit, abychom měli šanci na vítězství dosáhnout.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek