FK Pardubice
U-19

Do každého zápasu chceme jít s vůlí vyhrát, říká trenér devatenáctky Němeček

Už tento týden startuje mistrovská sezóna pro nejstarší dorosteneckou kategorii. Pardubická „devatenáctka“ na úvod sezóny zavítá na trávník nováčka v nejvyšší dorostenecké soutěži, SFC Opava. Co před úvodním duelem řekl jeden z hlavních trenérů dorostu U19 Pavel Němeček?

Mistrovská sezóna dorostu U19 startuje už tento pátek. Jak hodnotíte přípravu vašeho týmu?

Celkově můžeme přípravu hodnotit pozitivně. Nechci to zakřiknout, ale vyhýbala se nám nějaká těžká zranění, takže většina hráčů odjela celou přípravu, což je důležité.

Z pěti přátelských utkání náš tým vyhrál hned čtyři. Jak důležité jsou pro trenéry v přípravě výsledky? Je dobré, že si hráči dokázali, že umí vyhrávat?7

Pro nás všechny je důležité každé vítězství. Je důležité, aby hráči nerozlišovali, o jaký typ utkání jde. Každý zápas je pro hráče důležitý. I my, jako trenéři, jsme kladli důraz na to, že chceme vyhrát. Ideální je, když vše podpoříme kvalitní hrou.

Který duel v přípravě Pardubáky nejvíce prověřil?

Dobře nás prověřil každý zápas. Nejde vybrat utkání, které by pro nás bylo nějak rozdílové. Soupeři byli různorodí a my jsme k tomu i tak přistupovali. Jiný zápas je, když hrajete s muži a jiný, když hrajete s dorostem. Ale myslím si, že v každém utkání jsme obstáli.

Jak vůbec příprava „devatenáctky“ probíhala? Na co jste se v trénincích nejvíce zaměřovali?

Zaměřovali jsme se na všechny složky tréninkového procesu. Každý trenér ale chce, aby jeho tým byl nějak charakteristický a měl svoji herní tvář. Tedy principy hry, součinnosti řad a hráčů a další. Je to práce s detailem, musíte také naučit hráče pracovat s chybou.

Vy jste nově trenérem dorosteneckého týmu U19 společně s Alešem Venclem. Jak si spolupráci zatím pochvalujete?

S Aldou jsme spolupracovali již několik let zpátky, než jsem šel k B-týmu. Prostě jsme se vrátili ke společné práci a jedeme dál. Známe se už dlouho, víme, jací jsme a víme, co jeden od druhého můžeme očekávat. Úzce spolupracujeme a automaticky každý cílíme na to, v jakých rolích jsme byli třeba jako hráči. Já obránce a Alda útočník.

Dostali jste už společně do hráčů ty návyky, které po nich budete chtít v sezóně?

V těchto detailech se určitě posouváme. Hráči vědí, co po nich chceme, ale toto je běh na dlouhou trať. Snažíme se návyky hráčů zdokonalovat směrem k mužskému fotbalu.

Jaké jsou předsezónní ambice vašeho týmu?

Naše největší ambice je připravit hráče do profesionálního fotbalu. Tak, aby se každý přibližoval ideálu kvalitního hráče, který obstojí ve velké konkurenci. Také ale chceme jít do každého utkání s vůlí vyhrát. Jinak bychom se samozřejmě chtěli pohybovat v horní polovině tabulky a být prostě dobrý tým.

Pojďme už k té nadcházející sezóně. Náš tým začíná na půdě nováčka - SFC Opava. Jaký zápas na úvod sezóny očekáváte?

Já jsem na toto utkání sám zvědavý. Je to tým, který postoupil a určitě kvalitu bude mít. Ale je to první zápas pro oba týmy, proto jsme plní očekávání.

S čím do toho zápasu červenobílí půjdou, jakou hrou se budou chtít prezentovat?

Rozhodně budeme mít respekt k soupeři, tak jako vždy. Každý má totiž svoji kvalitu. My se určitě budeme prezentovat tak, abychom měli utkání pod kontrolou. Jak v útočné, tak i v obranné fázi. V hráčích se snažíme budovat vítěznou mentalitu, tak věřím, že to v utkání hráči potvrdí.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek