FK Pardubice
A tým

Tomáš Solil: Každé derby je vyhecované a rozhodují ho maličkosti

Východočeské derby vždy nabídne plno emocí, rivality i vyostřených soubojů. Jeden z kapitánů FKPCE, Tomáš Solil, zažil ve své kariéře coby hráč několik zápasů proti Hradci Králové. Na své první derby v CFIG Areně ale zatím stále čeká. Také proto jsme ho pro vás vyzpovídali, abychom zjistili třeba, co pro něho duely s Votroky znamenají. Na téma derby se rozpovídal v zajímavém rozhovoru pro klubový web.

Co pro tebe znamená derby?

Nejen pro mě, ale pro celý region je to vždycky vyhrocené utkání plné bojovnosti. Takové zápasy může vždy rozhodnout nějaká minišance a každý detail je důležitý. Pro mě osobně je to jeden z největších zápasů celé sezóny, protože odjakživa derby bývají za účasti plných tribun a celé město se na to těší.

S jakou vzpomínkou máš nejvíce spojené slovo derby?

Nejvíc zápasů proti Hradci jsem odehrál asi ve druhé lize na Vinici. V té postupové sezóně to bylo hodně emotivní, protože jsme měli výbornou formu a vždy jsme to v derby potřebovali jen potvrdit. Proto si myslím, že právě derby v sezóně 2019/20 byla ta top.

Měly tedy duely s Hradcem Králové ve druhé lize stejný náboj jako v nejvyšší soutěži?

Druhá liga se sice nerovná té nejvyšší, přesto ale ty parametry slova derby to splňuje se vším všudy v jakékoliv soutěži. Vždy to mělo obrovský náboj a rivalita tam byla stejná.

Pamatuješ si, kdy tě poprvé vzal táta na derby?

Přesně si to nevybavuju, ale celkově jsme se s rodinou jezdili dívat na všechny zápasy, které jsme mohli. Určitě jsem na vlastní oči viděl jako malý kluk spoustu utkání Pardubic proti Hradci, jen si to nepamatuju.

Vnímáš Východočeské derby jako druhé v pořadí po derby pražských S?

Takhle to nevnímám. Tím, že jsem Pardubák, vnímám Východočeské derby specificky. Je to pro mě velký zápas s dlouhou tradicí. Pro mě je to na prvním místě.

V CFIG Areně jsi jako hráč derby ještě nezažil. Jak se tedy na sobotu těšíš?

Nemůžu se dočkat. Navíc v naší situaci, ve které jsme, kdy nám dobrý výsledek můžu hrozně moc pomoci. Věřím, že mé první derby na tomto stadionu zvládneme a naše fanoušky konečně potěšíme. Potřebujeme, aby za námi naši fanoušci stáli a pomohli nám.

Poprvé také povedeš tým do derby jako jeden z kapitánů. V čem to pro tebe bude jiné?

Bude to hodně jiné v mnoha věcech. Popravdě jsem nad tím ale ještě nepřemýšlel. Snad to na mně bude vidět. Rozhodovat budou maličkosti a já chci být jedním z těch, kteří to strhnou na naši stranu. Všichni víme, o co jde.

Jak jste na derby připravovali hráče, kteří v Pardubicích působí kratší dobu a tolik velikost zápasů proti královéhradeckému týmu nevnímají?

Myslím si, že každý z naší kabiny ví, co tento zápas pro celé město znamená. Určitě každý třeba v jiných klubech zažil, co znamená derby. Když se to slovo v kabině jen řekne, všem hned dojde, co si pod tím mají představit. Každého napadne skvělá atmosféra, plný stadion a vyhecovanost.

Trenér Jiří Saňák pochází z tohoto regionu. Má to na hráče před derby nějaký vliv?

Myslím, že to prožívá stejně jako my hráči. Určitě to ještě budeme rozebírat, ale už teď nás na to realizační tým připravuje.

Utkání startuje ve 20:00 hodin. Hraješ rád tyto večerní duely?

Vůbec mi tyto večerní zápasy nevadí. Asi na to nejsme úplně zvyklí, protože většinou hrajeme v odpoledních hodinách. Bude to trošku o něčem jiném, ale těším se. Bude to mít své kouzlo.

Jak sobotní střetnutí s Votroky dopadne?

Pevně věřím, že naší výhrou. Musíme pro to udělat maximum. Fanoušci z nás musí cítit to, co na trávníku chceme urvat, tedy tři body.


Vstupenky na derby jsou stále V PRODEJI ZDE!

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek