FK Pardubice
A tým

Věřím, že po derby hráčům zatleskáme, říká Vít Zavřel

Velmi napilno má v posledních dnech sportovní úsek FK Pardubice. A-týmu se v Chance Lize zatím nedaří a tak se čile spřádají plány, jak situaci zvrátit. Proto jsme si sedli se sportovním ředitelem Vítem Zavřelem a připravili jsme pro klubový web, ve kterém jsme a probrali nejfrekventovanější otázky posledních dnů.

Fanoušky budou nejvíc zajímat informace o aktuálním stavu zranění Jana Kalabišky…

Jeho zranění je opravdu vážné a s Honzou jsme od neděle v každodenním kontaktu, komunikuji s ním nejen já, ale i další kolegové z klubu. Kromě zlomeniny lýtkové kosti má také přetržené vazy v kotníku, takže jeho rekonvalescence je bohužel na delší dobu. V liberecké nemocnici bylo původně rozhodnuto, že bude operován v pondělí ráno, jenže Honzova noha otekla a tak se operace přesunula na čtvrtek. Pak budeme řešit jeho převoz. Vzhledem k vážnosti zranění s Honzou v tomto kalendářním roce nebudeme moci počítat, ale věříme, že na jaro bude připravený. Je to skvělý člověk a profesionál.

Na Honzův post přišel ve středu představený Eldar Šehić…

Říkal jsem, že přivedeme v tomto přestupním období ještě tři hráče, Eldar je prvním z nich. Jednáme o příchodu dalších hráčů, potřebujeme kádr doplnit a obměnit. Od Eldara si slibujeme, že jako levonohý hráč, kterých máme velmi málo, nám hodně pomůže. Zajímavé je, že může hrát levého obránce, může nastoupit jako levý halfback, ale také jako levé křídlo. Má dobrou kopací techniku, velmi zajímavá je jeho hra směrem dopředu. Navíc je to hráč v ideálním věku, přišel velmi dobře připravený, takže si slibujeme, že nám pomůže s rozehrávkou zezadu a že bude dobrým článkem do kombinace. Věřím, že si vzájemně pomůžeme.

Byla to reakce na vážné zranění Jana Kalabišky?

Eldarův příchod byl předjednaný již v pátek, plánovali jsme posílení levé strany, kde jsme chtěli mít zdvojené posty. Navíc další hráč na levou stranu Adam Fousek byl dlouho zraněný a poté, co se jeho zánět v achilovce nedařilo léčit přírodní cestou, absolvoval včera menší chirurgický zákrok. Zhruba za měsíc by měl být připravený.

Několikrát jste naznačoval, že v tomto přestupním období náš provází smůla. Mohl byste to upřesnit?

Je toho opravdu hodně, co nevyšlo podle našich představ. Počítali jsme s tím, že u nás zůstane Halinský, se kterým jsme byli na 99% domluvení. Sliboval, že půjde k nám, nakonec ho ale přesvědčil Liberec. Řešili jsme také Marka Ichu, byla tam dohoda, že pokud o něj nebude zájem ze strany Slavie, že budeme jednat o jeho transferu k nám. Už jsme se připravovali na přestup, ale bohužel pro nás Liberec vytáhl podstatně vyšší nabídku, kterou jsme neuměli, ale možná ani nechtěli vyrovnávat. I on tedy skončil na severu. K tomu jsme měli dlouhodobě vyskautovaných a rozpracovaných několik hráčů, ale v některých případech to nedopadlo.

Můžete to konkretizovat?

Nejprve do Pardubic dorazil stoper z Dánska, byli jsme dohodnutí, ale těsně před podpisem se dozvěděl informaci od přítelkyně, že jí nedopadne práce na filiálce její firmy v Praze. A on se rozhodl, že bez ní do Česka nepůjde. Pak jsme tady měli brazilského stopera, který neprošel přes zdravotní prohlídku. Bylo to kvůli kolenu a to i přesto, že do poslední chvíle byl pravidelně vytěžovaný v bulharské lize. Lékaři nám však jeho angažování nedoporučili s tím, že to je časovaná bomba. A totožný příběh nás potkal u mladého Angličana z Newcastlu. Také do poslední chvíle hrál, a i v jeho případě nám nebylo lékaři angažmá doporučeno.

Jedním z frekventovaných témat je jméno Laurent Kissiedou. Co je na jeho případu tak komplikovaného?

Nikdo z nás nepočítal s variantou, že tady nebude. Tušili, nebo spíš věděli jsme, že Míša Hlavatý odejde a počítali s tím, že Laurent Kissiedou převezme jeho roli. I přesto, že jsme vyřízení jeho administrativních náležitostí zadali specializované agentuře, a stálo nás to nemalé peníze, doteď dlouhodobá víza nemá. Naposledy jsme měli informace, že když všechno půjde velmi dobře, dorazí do Čech v druhé půlce října. Bylo nám jasné, že už od června nehraje a přestože se připravuje, nehraje zápasy. A tak, když měl nějaké nabídky z Ameriky formou hostování, a my věděli, že nemůže přijít dřív, než koncem října, říkali jsme si, že i pro nás bude dobře, pokud bude pravidelně hrát. V USA končí soutěž koncem října, přistoupili jsme tedy na jeho hostování v Detroitu. A věříme, že mezitím se dotáhnou záležitosti s jeho dokumenty. To je ale složitá záležitost.

V čem spočívá náročnost administrativního procesu v jeho případě?

Laurent se narodil v Pobřeží slonoviny, ambasáda je v Ghaně a on od pěti let žije v USA… Agentura, která nám za nemalé peníze pobyt Laurenta zprostředkovala, nám tvrdila, že má platné vízum do listopadu 2024. Nikdo si ale neuvědomil, že jde o tzv. Multivízum, na které můžete cestovat po Evropě, ale je plané pouze 90 dnů po vstupu na území EU. A to nám neoznámili. Běžná praxe je, že prodloužení víza se řeší minimálně 3 měsíce dopředu, aby nedošlo k jeho propadnutí. Dopadlo to tak, že když se Laurent v létě vracel do Evropy přes letiště v Bruselu, zjistil, že jeho vízum je už propadlé. Místo cesty do Pardubic se tedy musel vrátit do Pobřeží slonoviny. A začal obtížný proces, zejména v Ghaně je to složité. Dostanete konkrétní termín, pak tam přijdete zažádat o dlouhodobé vízum. Po Laurentovi požadovali výpis z rejstříku trestů, jenže on žil od 5 let v USA, proto se musel vydat přes oceán. A musel čekat, než mu v Ghaně na ambasádě další termín. Nefunguje to tam tak, jako u nás, termín nedostanete dřív, než třeba za měsíc a půl. U nás když jdete na úřad, a v pondělí něco nemáte, tak prostě přijdete ve středu. Afrika je v tomto jiná. Se ztrátou Laurenta jsme nepočítali a jeho absence je pro nás citelná ztráta, musíme na to reagovat, poprat se s tím a musíme to zvládnout.

Co se povedlo, je příchod některých hráčů a především záložníka Simona, kterého mnozí chválí. Jak se vám povedlo tohohle hráče získat?

Dominik je skvělý, ze dne na den se adaptoval a přizpůsobil českému fotbalu. Byl vyskautovaný, podobně jako Pablo Ortiz, Jason Noslin nebo André Leipold, naším analytickým a datovým týmem. Jsem rád, že se nám Simon „povedl“, je to pro nás velká vzpruha. Ale když ho vidím na hřišti, tak si říkám jak velká je to škoda, že tady není Laurent Kissiedou. Dovedu si představit, co by oni dva společně předváděli na hřišti. Byla by to zajímavá dvojice, víc bychom udrželi míč na kopačkách a naše kombinace by byla výrazně lepší. Vytvářeli bychom si víc ofenzívních příležitostí a šancí. Takže z „Dominika“ Simona máme všichni velkou radost. A věřím, že až si v Česku na naši náročnou soutěž, hranou ve velké intenzitě, víc zvyknou Noslin a Leipold, ukáže se, že i oni jsou zajímavý hráči.

Minulý týden jste zmiňoval, že mají přijít ještě tři hráči. Šehić je prvním, jak to vypadá s dalšími posilami?

My bychom samozřejmě byli rádi a děláme pro to všechno, aby to bylo co nejdříve. Ale je to taková vyčkávaná. Některé kluby hrají evropské poháry, čekají, jestli se jim někdo nezraní a tak váhají, zda mohou někoho uvolnit. Jednáme jak s hráči z Česka, tak ze zahraničí. Já jen prozradím, že určitě chceme přivést středního obránce a jednoho hráče do zálohy.

Logicky, když budou fanoušci číst náš rozhovor, tak se budou ptát, jestli je v hledáčku stále Pablo Ortiz.

Pablo Ortize bychom si přáli nejvíc, ale Midtjylland zatím pořád vyčkává. Přestupní termín končí osmého září, ale dánský klub má stále na prvním místě jeho prodej. Byl bych rád, kdyby jeho příchod dopadl, ale protože nemáme jistotu, řešíme dalšího středního obránce, z Česka i ze zahraničí, uvidíme, co z toho dopadne.

A otázka na závěr. Blíží se derby, co od něj očekáváte?

Čekám od derby, že budeme jezdit po zadku a že i kdyby to nemělo být koukatelné, tak chci věřit tomu, že kluci na hřišti nechají všechno. Všichni si uvědomujeme důležitost sobotního zápasu, kromě toho také to v jaké fázi sezóny jsme, kolik máme bodů… Takže já věřím, že k derby přistoupíme maximálně zodpovědně, pracovitě a že uvidíme výkon, za který společně hráčům zatleskáme.

Autor článku: Radek Klier

Sdílet článek