FK Pardubice
A tým

Jaroslav Novák držitelem ceny Dr. Jíry!

Ve středu 9. října proběhlo v Praze každoroční předávání cen Dr. Jíry, které uděluje Fotbalová asicoace České republiky. Ty jsou předávány osobám, které svůj život zasvětily dlouholeté a obětavé práci pro fotbal. Jedním z oceněných byl tentokrát i jeden z akcionářů FK Pardubice Jaroslav Novák.

Jaroslav Novák, tedy jeden z akcionářů a lidí, kteří se spolupodíleli na vzestupu pardubického fotbalu, byl ve středu 9. října v Praze oceněn v tradiční anketě cen Dr. Jíry. Za svoji celoživotní práci pro fotbal si vysloužil plaketu Dr. Jíry pro osobnost fotbalu, na kterou byl navržen Okresním fotbalovým svazem Pardubice. V tomto roce navíc oslavil pan Novák kulaté 60. narozeniny. Pojďme si v krátkosti představit člověka, který obdržel jednu z nejvýznamnějších cen na funkcionářském sportovním poli.

  • Jaroslav Novák

Jako hráč začínal v mládežnickém věku v Lokomotivě Pardubice, poté hrával za dorost v Rosicích nad Labem a za muže nejdéle nastupoval v Rohovládové Bělé. Mimo to se však stal spoluzakladatelem týmu malé kopané TORF Rosice nad Labem, později TORF Pardubice, který postoupil z městské soutěže až do celostátní ligy futsalu! Za celou kariéru v tomto klubu nastřílel 129 branek.

S trenérskou kariérou začal právě v FC TORF Pardubice, kde v sezoně 1993/94 vedl tým v 1. lize. Následně od roku 1996 – 2022 vedl tým TJ Sokol Rohovládova Bělá, který jako trenér dovedl z okresní IV. třídy až do Krajského přeboru Pardubického kraje! To je neuvěřitelných 26 let u jednoho týmu.

Funkcionářskou kariéru zahájil v TORFu, později samozřejmě kromě trénování působil dlouhodobě v Rohovládově Bělé a zároveň v roce 2008 vstoupil do struktur Fotbalového klubu Pardubice nejdříve jako člen dozorčí rady, aby se po pěti letech stal jedním z akcionářů klubu. Spolupodílel se tak na vzestupu pardubického fotbalu z Divize až do 1. ligy po 52 letech v roce 2020. V roce 2024 jde pardubický klub již do páté sezony a to i se zrekonstruovaným stadionem, na který se ve městě dlouho čekalo. V roce 2021 byl navíc zvolen do Výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Pardubice.

Gratulujeme k tomuto významnému ocenění Vaší dlouholeté práce pro fotbal v našem regionu a děkujeme za skvělou reprezentaci FK Pardubice!


Autor článku: Redakce

Autor fotografie: Jan Tauber

Sdílet článek