FK Pardubice
U-19

Výhra v Plzni pro nás byla velká vzpruha, říká Pavel Němeček

Dorostenecký tým U19 má za sebou první dvě výhry nové sezóny. Minulý víkend svěřenci trenérů Pavla Němečka a Aleše Vencla zvítězili přesvědčivě v domácím prostředí stadionu Pod Vinicí s Jihlavou 5:1. O nadcházejícím víkendu budou chtít Pardubáci přidat třetí vítězství v řadě. Tentokrát zavítají na půdu Mladé Boleslavi. O dosavadním průběhu sezóny naší "devatenáctky" jsme si povídali s Pavlem Němečkem.

Dorost U19 konečně začal vyhrávat. Dva zápasy, ze kterých jste vybojovali 6 bodů. Co tomu z kraje sezóny chybělo?

Prvním elementem bylo určitě proměňování šancí. Protože v předchozích utkáních jsme si je vytvořili, ale nedokázali je proměňovat. Druhým je zlepšená organizace v obranné fázi.

Devatenáctka strávila nějakou dobu na spodku tabulky. Jaké pocity se v tu dobu honily trenérům hlavou?

Že nesmíme sklopit hlavu a pořád makat. Neustále jsme kluky povzbuzovali. Také jsme pracovali na detailech, o kterých jsme byli přesvědčeni, že nám pomohou k výhrám.

Bylo těžké hráče motivovat k další práci, nebo celý tým věřil, že to jednou zlomí a půjde to?

Především šlo o vytvoření takového prostředí, kde stále věříme, že přeci utkání umíme vyhrát. Jsem strašně rád, že se nám to společně povedlo.

Do sestavy dorostenců U19 se připojil také Diego Velasquez, kterého známe především z B-týmu. Jak on pomohl výsledkovému vzestupu a jak si jeho výkony pochvalujete?

Diego nám určitě hodně pomohl. Znám ho ještě ze svého působení u našeho B-týmu. Je to hráč, který chce prostě dobře hrát a je mu jedno v jaké kategorii. Dal dvě branky a kvalitativně byl výborný.

Jak důležitá byla pro psychiku týmu výhra v Plzni?

Byla to obrovská vzpruha. Najednou vyhrajete a zjistíte, že to také umíte. Spoustu věcí jsme v tomto těžkém období pochopili a na spoustě věcí ještě více zapracovali.

V Plzni vedli Pardubáci už 4:1, nakonec domácí duel zdramatizovali…co se v tom závěru přihodilo, že si červenobílí nedošli k poklidným třem bodům, ale museli o ně bojovat do úplného konce?

Na konci utkání tam byla pasáž, kdy jsme chodili do rychlých protiútoků a chtěli jsme vstřelit další branku. Jenže jsme to nedotáhli do konce a najednou nás trestal soupeř. Umím si představit, že příště to dohrajeme více takticky a vyspěle.

Následovalo přesvědčivé vítězství 5:1 s Jihlavou. byl to zápas, se kterým jsou pardubičtí trenéři spokojeni?

Určitě jsme spokojeni s výsledkem a střeleckou produktivitou. Dobrá byla kompaktnost v obranné fázi. V útočné fázi ale potřebujeme ještě hodně pracovat. Především v držení míče. A celkově se dostat na větší číslo v počtu přihrávek, což znamená lepší mezihru.

O víkendu budete útočit na třetí výhru v řadě. S čím do Mladé Boleslavi Pardubice pojedou?

Musíme se držet toho, co nám v těchto zápasech pomáhalo. To byla jednoznačně kompaktnost v obranné fázi, střelecká produktivita a vůle vyhrát zápas.

Co bude klíčem k úspěchu, na co musí Pardubáci v Boleslavi navázat?

Je prostě potřeba dat do zápasu kus svého já. Dát do toho srdce. Musíme bojovat o každý metr a hodně věřím tomu, že i ta fotbalovost bude z naší strany čím dál lepší.

Autor článku: Redakce

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek