FK Pardubice
B-tým

Pavel Němeček: V B-týmu jde především o rozvoj hráčů

B-tým pod vedením hlavního trenéra Pavla Němečka zakončil sezónu na 14. příčce v tabulce ČFL – skupiny B. Pardubická rezerva, kterou mnohdy tvořili hráči z dorosteneckých kategorií, předváděla po celou sezónu nestabilním výkony. Také to bylo jedno z témat, na která v našem rozhovoru odpovídal hlavní kouč pardubické rezervy.

B-tým zakončil sezónu na 14. místě tabulky ČFL - skupiny B. Považujete sezónu za úspěšnou?

Za úspěch považuji to, jak se v této sezóně nastavil B-tým. Byl to totiž plnohodnotný tým, který měl svého týmového ducha, svůj kádr a svůj charakter. Umístění v tabulce pro nás není primární, ale především jde rozvoj hráčů. Je to vlastně spolupráce vedení klubu, trenérů A-týmu a trenérů dorostu, která fungovala velmi dobře.

Co Vám jako trenérovi uplynulá sezóna ukázala?

Celkově si myslím, že soutěž měla svoji vysokou kvalitu. To se ukázalo její vyrovnaností, když o záchranu se de facto hrálo do posledního kola. Pro naše mladé hráče to byla dobrá škola při přechodu do dospělého fotbalu. Především se jedná o soubojovost a o efektivitu hry. Rozdílné bylo hrát zápas proti B-týmu a proti týmu, který to měl jako hlavní soutěž. Utkání B-týmů byladynamičtější, živější a možná tam bylo i více chyb. V ostatních utkáních to bylo více o taktice a standardních situacích.

Jak se do B-týmu zapracovali mladí hráči?

Mladí hráči se zapracovali velmi dobře. Samozřejmě to není mávnutím kouzelného proutku, ale je to o velké trpělivosti. Rozdíl byl určitě vidět mezi podzimní částí a jarní částí. Je to postupná adaptace na soutěž, soupeře a na chlapský fotbal obecně. Každý z hráčů do týmu přinesl něco svého.

Vyzdvihl byste výkony některého z Vašich svěřenců?

Zlepšení nastalo jednoznačně u všech hráčů. Každý z našeho týmu se posouval směrem dopředu. Někdo byl lepší na podzim a někdo zase na jaře. Tréninková morálka kluků byla na vynikající úrovni, a to se propisovalo i do utkání. Zajímavé bylo pozorovat Honzu Nováka. Hráč, který měl před sezónou ještě dva roky v dorostu, se s tím pral velmi statečně. Je to zajímavý hráč do budoucna.

B-tým se prezentoval mnohdy kvalitním fotbalem, na druhou stranu měl i několik nepovedených utkání. Čím si vysvětlujete tuto nestabilitu?

Na nestabilitu má vliv několik faktorů. Mládí hráčů, zranění hráčů, zapojování hráčů z A-týmu, zkušenosti u soupeřů a další. Vždycky je to nějaký mix těchto faktorů a s tím se jako realizační tým musíme vždy vypořádat. Za herní stránku jsem velmi rád. Byly tam chyby, to je jednoznačné, ale měli svoji herní tvář. Od soupeřů jsme často slyšeli chválu, akorát ta zkušenost nám nedovolila některé utkání dotáhnout do vítězného konce.

Jak moc se obmění kádr směrem k příští sezóně?

Kádr se pro příští sezónu určitě nějak obmění. Zatím se vše krystalizuje, ale určitě budou nějaké odchody a příchody.

Co mladí kluci z dorostu U19, který v této sezóně skončil na druhém místě v nejvyšší dorostenecké soutěži? Jak tyto hráče budete chtít zapracovat do kádru B-týmu?

Určitě některé hráče budeme chtít do B-týmu zapracovat. To, že U19 skončila na druhém místě, není náhoda. Je tam spousta kvalitních hráčů. Nebude to určitě jednoduché, protože přechod do dospělého fotbalu má svá specifika. Ale je to o naší společné spolupráci, abychom z toho vytěžili maximum a pokusili se připravit nějaké hráče pro A-mužstvo.

Co bude hlavním cílem pardubické rezervy v nadcházejícím ročníku ČFL?

Jak jsem již říkal, umístění není primární a jde nám především o rozvoj hráčů. Takže hlavním cílem je připravit hráče pro A-tým, rozehrávat hráče A-týmu po zranění a celkově vytvářet dobré konkurenční a kvalitní prostředí pro výchovu hráčů.

S čím byste byl na konci té příští sezóny spokojen?

Určitě bych byl spokojený, kdybychom se v tabulce pohybovali kolem středu tabulky a neměli záchranářské povinnosti do posledních kol. Abychom předváděli atraktivní hru, na kterou budou diváci rádi chodit. Chceme postupně doplňovat kádr A-týmu. Prostě elementární věci, pro které má klub B-tým.

Autor článku: Kazimír Svoboda

Autor fotografie: Radek Klier

Sdílet článek