FK Pardubice
U-16

Jan Ovčačík: Sezóna nám dala zkušenosti zejména po fyzické stránce

Dorostenci U16 mají za sebou sezónu, ve které se povětšinou utkávali s o rok staršími soupeři. Hráli totiž druhou nejvyšší soutěž pro hráče do 17let. Hlavní trenér naší šestnáctky se v následujících řádcích rozpovídal o uplynulé sezóně, kterou hodnotil poprvé okem hlavního trenéra dorostenecké kategorie.

Dorost U16 skončil v uplynulé sezóně na 7. místě druhé nejvyšší soutěže dorostu U17. Pro Jana Ovčačíka to byla vůbec první sezóna v roli hlavního trenéra dorosteneckého výběru, z tohoto důvodu u něho předpokládají smíšené pocity: „Nevím, jestli je sedmé místo úspěch či nikoliv. Člověk chce být vždy nejvýše, jak to jen jde. To však za předpokladu, že se drží své a klubové filozofie. Byla to moje první sezóna v roli hlavního trenéra dorostenecké kategorie. Jsem rád, že jsme si vytvořili výborný vztah v realizačním týmu, který jsme se snažili přenášet i na hráče. Cílem bylo vytvořit dobrou partu, najít osu týmu a dát všem časový prostor ve všech utkáních, což se z mého pohledu dařilo. Největším úspěchem je pro nás pocit hráčů, že se posunuli jak na hřišti, tak mimo něj. Hlavní je také to, že je fotbal baví a chtějí na sobě pracovat. Zakládáme si na upřímné zpětné vazbě, která nám pomáhá tréninkový proces vést rozvojovým směrem.“

Pardubický dorost U16 odehrál většinu utkání proti o rok starším hráčům, jelikož se účastnil dorostenecké soutěže U17. Přesto však svěřenci trenéra Ovčačíka předváděli kvalitní výkony. „Život mě naučil, že na všem zlém je něco dobrého. Z chyb se můžeme poučit. Sezónu tak hodnotím kladně, a to proto, že jsme převážnou většinu duelů hráli proti starším ročníkům. To nám dalo spoustu zkušeností, zejména po fyzické stránce. Lišila se utkání proti stejně starým ligovým týmům. V takových zápasech bych vypíchl technicko-taktickou stránku hry. Jsem rád, že se nám dařilo do hry aplikovat herní prvky z tréninkového procesu,“ říká Jan Ovčačík.

Co trenérovi dorostu U16 celá sezóna ukázala? „Ukázala nám, jak důležitý je růstový přístup a konzistence. Někdy totiž i výsledkově nepodařený zápas neznamená neúspěch. To platí i naopak. Psychika je také velká kuchařka, která nám do hlavy míchá jakýsi koktejl. V případě vítězství nesmí přijít uspokojení, jelikož ostatní kluby také nespí. Po porážce zase musí přijít otázka, co mohu zlepšit. Pokud hráč na sobě chce pracovat, jak nejlépe dovede, bude se zlepšovat a časem přijdou i výsledky,“ vysvětluje hlavní kouč dorostenců do 16let.

Příští sezóna na sebe nenechá dlouho čekat. Proto už ji Jan Ovčačík vyhlíží, zároveň ale přidává i vtipnou vložku: „Do následující sezóny půjdeme s pokorou a velkým natěšením. Děláme fotbal, protože ho milujeme a chceme se utkávat s těmi nejlepšími. Věřím v to, že ještě více stmelíme náš kolektiv, který bude nejsilnější stránkou týmu. Kluci tak doufám ještě více pochopí, že prohrát s trenéry na tréninku není ostuda, ale čest,“ dodává Jan Ovčačík s úsměvem.

Autor článku: Kazimír Svoboda

Sdílet článek