FK Pardubice
U-18

Jako klub jdeme správnou cestou, říká trenér dorostu U18 Miroslav Štichauer

Dorostenci U18 hráli v uplynulé sezóně druhou nejvyšší soutěž dorostu U19. Celkové 11. místo je jen důkazem toho, že se naši mladí odchovanci dokáží poprat o výsledek i s o rok staršími soupeři. Trenér pardubické „osmnáctky“ Miroslav Štichauer v následujících řádcích přiblížil, jak celou sezónu ze svého pohledu viděl.

K týmu U18 jste přešel až po podzimní části sezóny. Jaké tedy byly cíle směrem k druhé polovině sezóny?

Na začátku přípravy jsme tvořili nový tým. Někteří hráči odešli do U19, jiní skončili a další odešli na hostování do jiných týmů. Ti nejlepší hráči z kategorie U17 k nám byli posunuti. Pro takové hráče jsme chtěli vytvořit nové výzvy a pracovat na jejich fotbalovém rozvoji. Tak se nám vytvořil tým složený ze tří ročníků. Jarním cílem bylo za prvé udržet druhou nejvyšší soutěž, také předvádět moderní hru, zapracovat mladé hráče po delším zranění a pomoci jim k návratu na hřiště. Pracovali jsme na principech jak v útočné fázi, tak i v obranné. Zároveň jsme dbali na chování hráčů při zisku či ztrátě míče. Chtěli jsme, aby naše hra odpovídala moderním trendům vývoje fotbalu.

Jak jste tedy spokojen s výkony svého týmu?

Po sportovní stránce kluci splnili daný cíl. Tím bylo udržení soutěže a konečné postavení uprostřed tabulky. Některá utkání nám výsledkově nevyšla. Trápila nás zejména produktivita. Důležité ale bylo, že kluci v žádném zápase nepropadli, a naopak se postupně zlepšovali. V závěru soutěže jsme sehráli velmi dobrá utkání. Chtěl bych vyzdvihnout výhru na půdě Bohemians U19 a domácí výhru s Libercem U19, který se stal celkovým vítězem Ligy dorostu U19, a tím si vybojoval postup do nejvyšší soutěže.

Co Vám uplynulá sezóna ukázala?

Sezóna mi ukázala, že jako klub jdeme správným směrem. Vedení nám vytváří skvělé podmínky pro rozvoj hráčů a naše spolupráce v rámci jednotlivých kategoriích funguje velmi dobře. Touto cestou chci za všechny trenéry dorostenců poděkovat školám, které s námi spolupracují. Zejména Sportovní gymnázium Pardubice, kde máme nejvíce studujících hráčů, děkujeme za skvělé podmínky pro nás trenéry a za spolupráci s naším klubem.

Vyzdvihl byste nějakého hráče svého týmu?

Mohl bych postupně vyjmenovat všechny hráče, které chci pochválit. Kluci pracovali svědomitě a plnili si jednotlivé úkoly. Tím jsme vytvořili jeden tým, který se prezentoval na hřišti i mimo něj velmi dobře. Mezi hráči jsou samozřejmě rozdíly v kvalitě či potenciálu, ale každý jednotlivec ze sebe vydal vše a pomohl vytvořit jeden velmi dobře fungující kolektiv.

Co říkáte na kvalitu soutěže? Jak náročná je druhá nejvyšší soutěž dorostu U19?

Tato soutěž má svá specifika. Počet týmů, který se z loňských dvou lig sloučil do jedné, čímž se rozrostl na dvacet. Tím se navýšil počet mistrovských utkání. Dalším specifikem byl počet sestupujících – z naší soutěže sestupovaly hned čtyři. Tomu odpovídala i hra některých mužstev, kdy byl pro některé na prvním místě pouze výsledek. Nebyl jsme spokojen s kvalitou některých hřišť. Těžko se hraje moderní fotbal a učí hráče fotbalovému rozvoji na hřišti, které neodpovídá kvalitě soutěže. V této soutěži je také kvalita jednotlivých týmů rozdílná. Nejlepší zápasy jsme sehráli proti B-týmům a týmům z horní poloviny tabulky, jelikož pracujeme na podobných principech hry. Pár týmů bohužel nahrazovalo svou nekvalitu zvýšenou agresivitou v osobních soubojích, jednodušší hrou bez výstavby a rychlým přerušením hry po ztrátě míče.

Jak moc se obmění kádr naší „osmnáctky“?

Do nové sezóny vstoupíme se zcela odlišným týmem. Většina hráčů se posunuje do dorostu U19. Co mě těší je, že o kategorii výš míří i mladší hráči z ročníku 2006, kteří se v jarní části adaptovali na náročnější a rychlejší hru. K nám přijdou hráči z týmu U17.

Jaké budou ambice tohoto týmu do příští sezóny?

Budeme chtít i nadále pracovat na rozvoji hráčů a postupně na ně přenášet náročnější a přesnější principy z naší jednotné koncepce napříč mládežnickými týmy. Postupně si hráči budou zvykat na dospělejší fotbal. Bude na ně kladen i nápor na psychiku, protože budou o něco hrát. To vše je spojené s dovednostmi a kvalitou hry. Chceme se na hřišti prezentovat kvalitním výkonem a přenášet prvky z tréninku také do zápasu. Naší ambicí nebude soutěž vyhrát, důležitý je pro nás rozvoj. Chceme každému hráči vytvořit dostatečné prostředí pro jeho hráčský vývoj a následné začlenění do vyšší kategorie. Chceme naše hráče v budoucnu vidět hrát za náš A-tým.

Autor článku: Kazimír Svoboda

Autor fotografie: Radek Klier

Sdílet článek